Mesić poručio Jadranki Kosor: Politički je opasno istraživati one koji surađuju s Haškim sudom

Mesić poručio Jadranki Kosor: Politički je opasno istraživati one koji surađuju s Haškim sudom

Foto: Dragan Matić / Cropix

BIVŠI predsjednik Stjepan Mesić je u intervju srpskoj Politici kazao kako su generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koji su osuđeni na Haškom sudu, tek statisti u kampanji da se pažnja hrvatske javnosti skrene s pravih problema.

"Riječ je o jeftinoj podvali, kojom se pažnja javnosti želi skrenuti s pravih problema s kojima se hrvatski građani suočavaju iz dana u dan i proizvesti homogenost na platformi oživljavanja emocija i predrasuda koje su bile dominantne u ranim 90-im godinama", kazao je Mesić i dodao kako su generali tek statisti koji pokretače kampanje ne zanimaju. Smatra kako je on izabran kao cilj kampanje zato što se godinama zauzimao za suradnju s Haškim sudom i za priznavanje zločina počinjenih na našoj strani.

"Ne treba istraživati one koji su surađivali s Haškim sudom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić odbacuje medijske spekulacije da mu je od presuda pojačano osiguranje te dodaje kako normalno obavlja svoje dnevne obveze. "Nikakvih promjena u svakodnevnom životu nema i osjećam se sigurno", kazao je Mesić te dodaje kako medijsko-politička hajka koja se podigla u Hrvatskoj ne odražava raspoloženje i mišljenje većine građana Hrvatske. O najavi istrage oko dostavljanja Brijunskih transkripta, Mesić kaže kako ne treba istraživati one koji su, poput njega, surađivali s Haagom, nego one koji nisu.

"Svaka prijetnja bilo kakvim istragama onima koji su, u skladu s našim Ustavnim zakonom, surađivali s Haškim tribunalom dovodi u pitanje iskrenost naše proklamirane spremnosti na tu suradnju i potencijalno je politički opasna", kazao je Mesić i dodao kako se u tom kontekstu ne boji nikakvih prijetnji. Takve prijetnje su posljednjih dana stizale od strane Jadranke Kosor koja se u svojim izjavama nije mogla odlučiti hoće li se voditi takve istrage ili neće.

Mesić je ponovio kako je presuda Gotovini i Markaču indirektno presuda Tuđmanu, Gojku Šušku i "najužem vodstvu oko njih". To nije presuda ni Domovinskom ratu, ni operacijama Bljesak i Oluja, ni svima onima koji su u njemu sudjelovali, a najmanje je to presuda Hrvatskoj", tvrdi Mesić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara