Mesić potvrdio: Deseci milijuna eura bit će izbijeni iz džepova građana zbog tužbi

Mesić potvrdio: Deseci milijuna eura bit će izbijeni iz džepova građana zbog tužbi

"UGOVORI koje je Hrvatska sklopila na svoju štetu, platit će se iz novca poreznih obveznika", istaknuo je danas predsjednik Stjepan Mesić prigodom posjete Samoboru, dodajući kako će netko zbog toga morati i odgovarati jer ne samo da je državi nanesena šteta nego i građanima.

Naime, predsjednik se osvrnuo na činjenicu kako će Hrvatska morati na koncu platiti Hypo Grupi 40 milijuna eura i to prema odluci arbitražnog suda u Londonu. Hrvatska je tužena zbog nepotpunih informacija Državne agencije za banke (DAB) pri prodaji Slavonske banke. Također, država će morati obeštetiti i talijansku tvrtku Astaldi za najmanje 37 milijuna eura.

Ne može se više voluntaristički raspolagati državnim novcem

"Treba povesti računa o odgovornosti onih koji su svojim nestručnim radom ili namjerno išli prema svome osobnom probitku", istaknuo je Mesić dodajući kako više nisu mogući ovakvi slučajevi štetnih ugovora jer kako je kazao nije više moguće na voluntaristički način raspolagati državnim novcem.

No, osim dva medijski eksponirana slučaja štetnih ugovora, Mesić je ponovno spomenuo i netransparentnu kupnju vojnih kamiona vrijednu 34 milijuna kuna, te štetne ugovore u prodaji hotelskih poduzeća, no nije precizirao o kome se radi.

"Uništili su dijelom hrvatski turizam, a ništa se nije dogodilo jer u ugovorima nema klauzule koja kaže - ako netko kupi hotelsko poduzeće, on ga mora u određenom roku i aktivirati, a ako ga ne aktivira, treba ga vratiti državi", upozorio je predsjednik Mesić.

Mesićev udar na Hebranga i Polančeca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Mesić nije precizirao o kome se točno radi, vrlo vjerojatno je riječ o Hotelima Srebreno, vlasnika Anđelka Leke. Naime, šef Kluba HNS-a Dragutin Lesar prošle je godine poslao Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv bivšeg i sadašnjeg potpredsjednika Vlade za gospodarstvo Andrije Hebranga i Polančeca, članova Upravnog odbora HFP-a te bivšeg i sadašnjeg šefa HFP-a Damira Ostovića i Grge Ivezića.

Lesar smatra da su odgovorni "zbog pogodovanja u prodaji hotela Srebreno određenom kupcu, nepoštovanje javnog natječaja i nepoduzimanja mjera radi zaštite državne imovine". Osim što problematizira sam natječaj, Lesar zamjera što vlasnik Anđelko Leko nije uložio ni lipe u hotele koje je kupio iako je to prema ugovoru morao učiniti.

Iako je tužba podnijeta još u srpnju prošle godine do danas nije poznati rezultati istrage DORH-a, po ovom pitanju. Predsjednik Mesić svojom izjavom tako je vjerojatno ponovno aktualizirao tu tužbu.

Bush je privilegij

Predsjednik Mesić u Samoboru se također osvrnuo i na dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha ocijenivši kako se radi o privilegiju budući se radi o predsjedniku najjače svjetske države.

I.Ć. 
Foto: G.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara