Mesić: Proglašenje zaštićene ribolovno-ekološke zone ne šteti Italiji i Sloveniji

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić izjavio je danas da odluka Hrvatskog sabora o proglašenju zaštićenog ribolovnoekološkog pojasa "ne šteti ni Italiji ni Sloveniji, a sigurno koristi zaštiti Jadrana".

"Razgovarati možemo, ali odlučivati mogu samo oni koji na to imaju pravo po međunarodnim konvencijama", rekao je Mesić, gostujući na Hrvatskom radiju.

Upitan je li trebalo ipak proglasiti gospodarski pojas, Predsjednik je odgovorio da je sadržaj gotovo isti, a da je pitanje forme kako će se nazvati taj dokument.

Ocijenio je da proglašenje zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa neće usporiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, no da bi moglo malo usporiti ratificiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit zašto se Europska unija neizravno protivi hrvatskom činu proglašenja ribolovno-ekološkog pojasa, predsjednik Mesić je odgovorio da EU želi konsenzus. "Dobili smo politička mišljenja o tome, ali ne i obvezujuće mišljenje", rekao je Mesić.

Predsjednik je rekao da se odluka o proglašenju tiče mnogih te kako je dobro da svima budu poznati razlozi zbog kojih ju je Hrvatska donijela. Prije primjene treba objasniti da ta odluka nikomu ne šteti, nego koristi, rekao je Mesić.

Upitan je li izabran pravi trenutak za takvu odluku, rekao je kako bi, da Sabor nije donio odluku, to pitanje postalo izborna tema, a to, rekao je, ne bi bilo dobro.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara