Mesić: RH bi već na sljedećem summitu SEECP-a mogla biti članica

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u srijedu da će se Republika Hrvatska vjerovatno odmah nakon beogradskog summita Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi kandidirati za punopravno članstvo u toj regionalnoj inicijativi te da bi na idućem summitu već mogla biti članicom.

On je rekao novinarima nakon susreta s domaćinom skupa predsjednikom državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem kako Hrvatska želi dobre odnose i maksimalnu suradnju sa svojim susjedima.

Predsjednik Mesić je istaknuo da akcija koju provodi Srbija i Crna Gora protiv orgniziranog kriminala nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića ukazuje na to da će ta državna zajednica nastaviti svoj put u Europu, a na tom putu Hrvatska će joj dati potporu.

Prema njegovim riječima teme razgovora s Marovićem bile su među ostalim povratak izbjeglica, ratifikacija sporazuma o slobodnoj trgovini i liberalizacija viznog režima.

Na upit novinara kada bi moglo doći do liberalizacije viznog režima Mesić je rekao: "Srbija i Crna Gora prvo moraju potpisati Sporazum o readmisiji jer tek onda se liberalizacija može provesti do kraja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sastanku s Marovićem bilo je riječi i o demilitarizaciji državne granice na Dunavu. Kako je rekao Mesić vojska Srbije i Crne Gore doživljava preustroj i vratit će se onim poslovima kakve imaju vojske u demokratskim zemljama.

"To znači da vojska nema što tražiti na granici, odnosno mora se uspostaviti stanje kakvo već postoji s hrvatske strane granice".

Upitan kako sada doživljava Beograd budući da nije dolazio u taj grad posljednjih 12 godina hrvatski je predsjednik rekao kako sada dolazi u potpuno drugačiju atmosferu od one iz koje je otišao, odnosno u atmosferu u kojoj se događa poželjan proces.

"Ljudi koji su sada na čelu ove države imaju potpuno drugi europski pristup", rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić sastao se tijekom poslijepodneva i sa svojim moldavskim i makedonskim kolegom, Vladimirom Voroninom i Borisom Trajkovskim.

Beogradski summit završava večeras donošenjem završnih dokumenata a predsjedanje Procesom za suradnju preuzet će od Srbije i Crne Gore Bosna i Hercegovina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara