Mesić se susreo sa izaslanstvom SNV-a i predstavnicima izbjeglih Srba iz Hrvatske

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Koordinacije izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske. Izaslanstvo je predvodio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Pupovac je nakon sastanka za novinare izjavio da su razgovarali o listama osumnjičenih za ratne zločine, problemu nestalih građana Srpske nacionalnosti, problematici bivših nositelja stanarskih prava, pitanju konvalidacije i problemu obnove. Ovaj susret bio je prvi takve vrste između predsjednika RH i predstavnicima izbjeglica. Do sada nije bilo takvih susreta i posjeta, već su kontakti bili u okviru "Sarajevske deklaracije".

Također, Pupovac je naglasio kako je ovaj susret konačno omogućio predstavnicima izbjegličkih udruženja da se obraćaju izravno institucijama Republike Hrvatske, a ne samo međunarodnim institucijama i javnosti u Srbiji.

Na pitanje o broju osuđenih za ratne zločine u odsutnosti Pupovac je dao posljednji podatak o oko 1900 osoba čiji su slučajevi u različitim fazama, od istražnih radnji do osuda u odsutnosti iza kojih osuđeni imaju pravo na eventualno ponovljeno suđenje.

Napomenuo je i da Ured Predsjednika RH radi na tome da se, u sklopu sporazuma između Državnog odvjetništva RH i Tužiteljstva u Beogradu, sankcioniraju oni za koje postoje čvrsti dokazi da su počinili ratni zločin.

"Oni za koje nema takvih dokaza i nalaze se na grupnim optužnicama koje su rezultat jedne vrste kampanje, ne trebaju biti na takvim listama", rekao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuli su se i pitanja bivših nositelja stanarskih prava, na što je predsjednik Mesić ustvrdio da osporavanja prava ne smije biti. Izaslanstvo bi se tijekom popodneva trebalo sastati i sa ministrom mora, turizma, prometa i razvitka Božidarom Kalmetom.

Milojko Budimir, predsjednik Saveza izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske u Srbiji, rekao je kako stambeno zbrinjavanje ne može biti supstitucija za oduzeto stanarsko pravo, te da je do sada evidentirano oko 20 tisuća takvih slučajeva.

Milojko Budimir, predsjednik Saveza izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske u Srbiji, zaključio je kako je glavni problem slabog povratka Srba u Hrvatsku taj što do sada nije bilo izravnih kontakta njihovih predstavnika sa hrvatskim vlastima. Predsjednik Mesić je obećao da će se problemi o kojima su danas razgovarali naći na dnevnom redu hrvatskih izvršnih tijela.

Zastrašujući je podatak koji je Budimir predočio, a koji govori o brojci od oko 2,500 hrvatskih Srba nestalih i poginulih u ratu od čega čak 1,960 samo u akciji "Oluja". Predstavnici Srba od Mesića su tražili da se ubrzaju postupci ekshumacije i identifikacije hrvatskih građana srpske nacionalnosti.

E.A.J.
Foto: Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara