Mesićev "balkansko-komunistički mentalitet" zgrozio članove HVIDRA-e RH

UDRUGA hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata RH najoštrije je napala "balkansko-komunistički mentalitet" Stjepana Mesića koji je napao "duhovnu snagu" vojnog ordinarija Juraja Jezerinca.

Odaslali su priopćenje kojim su najoštrije osudili postupke i izjave predsjednika Republike Hrvatske "kojima u posljednje vrijeme učestalo proziva i kritizira hrvatske biskupe, a posebice njegove prijetnje upućene Vojnom ordinariju monsignoru Juraju Jezerincu".

Mesić ne zna svoje ustavne ovlasti, šokirani su prijetnjama Jezerincu

Svojim izjavama predsjednik Mesić dokazuje evidentno nepoznavanje svojih ustavnih ovlasti, kontinuirano miješanje u predizbornu kampanju s očitim favoriziranjem određenih političkih stranki, što opravdava njegovom brigom za funkcioniranje države, te izjavom da ima pravo reći što hoće, dok u isto vrijeme to osporava ostalim hrvatskim građanima, a posebice pripadnicima vjerskih zajednica, navodi HVIDRA.

"Osobito smo šokirani njegovim prijetnjama upućenim Vojnom ordinariju mons. Jurju Jezerincu da će mu zabraniti ulazak u vojarne nastavi li se miješati u predizbornu kampanju. U istoj izjavi za medije iznosi prijetnju, te je nakon toga pobija jer shvaća da nema nikakve ovlasti, a istovremeno umanjuje važnost i ironično kritizira Ugovor između Svete stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi RH, te Zakon o potvrđivanju navedenog ugovora", priopćavaju iz HVIDRE.

Katolički običaji i zaostalost

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a, Josip Periša, navodi u priopćenju kako je u svim katoličkim zemljama u svijetu običaj da se biskupi obrate vjernicima pred izbore i upute svoja razmišljanja u skladu sa naukom Crkve. No, piše on, "u Hrvatskoj očito vladaju neka druga pravila i zaostali balkansko-komunistički mentalitet, gdje predsjednik države prijeti i poziva na zabranu osnovnih ustavnih prava: na slobodu mišljenja i izražavanja misli, te ustavna prava vjerskih zajednica".

Nakon toga upućuju svoju svesrdnu podršku svim biskupima, cijeloj Crkvi, a pogotovo propovijedi Jezerinca (u kojoj je obećanja 'nekih' stranaka nazvao ni manje ni više nego sotonskim), jer je on "zajedno s ostalim svećenicima tijekom Domovinskog rata bio i ostao naša duhovna snaga... a sada su ponovo s nama i pomažu nam u rehabilitaciji i zacjeljivanju zadobivenih rana tijela i duha nakon stradavanja u obrani suvereniteta RH".

A.B.
Foto: MORH, Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara