Mesna industrija tužila Kaliforniju jer previše štiti prava životinja

Mesna industrija tužila Kaliforniju jer previše štiti prava životinja
Foto: 123rf

NAJVEĆA američka grupacija prerađivača mesa tužila je danas saveznu državu Kaliforniju kako bi blokirala provođenje mjera koje zahtijevaju od poljoprivrednika da osiguraju više prostora za životinje koje se uzgajaju za hranu, javlja Reuters.

Grupacija North American Meat Institute, čiji je član i Walmart, izjavila je kako će provođenje Prijedloga 12 naštetiti i proizvođačima i potrošačima, povećavajući njihove troškove. Također je navela da je mjera, koju je prošloga tjedna izglasalo 63% glasača, "prekoračenje" kojim se krši klauzula o trgovini Sjedinjenih Država.  

Telad mora imati 4 kvadratna metra prostora

"Prijedlog 12 šteti obiteljima zbog nametanja viših cijena svinjetine, teletine i jaja te nepravedno kažnjava uzgajivače stoke izvan Kalifornije prisiljavajući ih da potroše veliku svotu novca kako bi pristupili kalifornijskom tržištu," izjavila je Julie Anna Potts, predsjednica grupacije North American Meat Institute.

Prijedlog 12, odnosno Zakon o sprječavanju okrutnosti prema domaćim životinjama, postavlja određene minimalne uvjete za veličinu prostora u kojima se drže telad, svinje i kokoši nesilice te brani prodaju teletine, svinjetine ili jaja onih životinja koje su bile zatvorene u premalim prostorima. Prema tom zakonu, telad do 2020. godine mora imati osigurana 4 kvadratna metra prostora, svinje do 2022. godine 2 metra kvadratna, a kokoši do 2020. osigurano 0.009 kvadratnih metara prostora s time da se od 2022. ne smiju držati u kavezima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara