"Metak upozorenja iz Bruxellesa" - velika pljuska Hrvatskoj zbog korupcije i ljudskih prava

Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

VLADA Jadranke Kosor u posljednje vrijeme upozorava kako bi prosvjedi mogli otežati put Hrvatske u Europsku uniju i odgoditi datum završetka pretpristupnog procesa, no službeni stav Bruxellesa potvrdio je jučer kako i dalje glavna prepreka Hrvatske ostaje činjenica da je nedovoljno napravila ne samo u reformi pravosuđa nego i u borbi protiv korupcije.

Gotovo svi strani mediji koji prate proces ulaska Hrvatske u Europsku uniju, zaključuju kako je riječ o teškoj pljusci Hrvatskoj koja se na sve načine trudi prikazati svoju borbu protiv korupcije kao - vrlo uspješnu.

Nema zatvaranja Poglavlja 23

Povjerenik za proširenje Štefan Fuelle naglasio je govoreći o privremenom izvještaju za pregovaračko poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava kako Hrvatska nije zadovoljila sva mjerila za zatvaranje ovog poglavlja te da stoga ne može predložiti zatvaranje istog.

U svom govoru Fuele naglašava kako Hrvatska i dalje nedovoljno radi u pravosuđu, a i dalje stoji kako nema pomaka oko rada Državnog sudbenog vijeća i Državnog tužiteljstva kada je riječ o biranju članova tih tijela. Europska unija naglašava i kako u Hrvatskoj i dalje postoji niz zaostalih slučajeva na sudovima posebice u građanskim predmetima.

O suradnji s Haagom tek nakon svibnja

Fuele ističe kako se unatoč naporima i dalje ne vide konkretni rezultati u borbi protiv korupcije, a i dalje se nedovoljno radi na pravima manjina i izbjeglica.

Službeni Bruxelles nije previše ulazio u problematiku suradnju s Haagom, a nije se pretjerano doticao priče o topničkim dnevnicima. Taj dio prepustio je glavnom tužitelju Brammertzu koji će izvješće o suradnji Hrvatske imati tek u svibnju ove godine.

Ostavite svaku korupciju vi koji ulazite u EU
 
Financial Times (FT) piše kako je sasvim sigurno kako će Hrvatska ući u Europu, no u tom slučaju datum je nevažan jer bitno je da Hrvatska ispuni do kraja sve kriterije kao i standarde EU-a. FT zaključuje kako je ovakav stav EU bio težak udarac za vladajući HDZ kao i za premijerku Kosor koja je od 2009. godinu pokrenula kampanju protiv korupcije. 

Isto tako zaključuje se kako Hrvatska najavljuje završetak pregovora još u lipnju ove godine, no to je teško ostvarivo pa su svoje razočaranje pokazali i Mađari koji su mislili da bi za vrijeme njihova predsjednikovanja Hrvatska napokon mogla završiti pregovore.

Da je riječ o teškoj pljuski za Hrvatsku, piše i njemačka novinska agencija DPA koja prenosi riječi povjerenika Fuelea koji kaže da Hrvatskoj predstoji još puno posla.

Ovo je bio metak upozorenja iz Bruxellesa prema Zagrebu

European Voice išao je najdalje u kritikama Hrvatske, podvlačeći kako Europska unija ne smije više ponoviti greške koje je imala kod uključivanja Rumunjske i Bugarske.

Naime, Hrvatska je do sada uvijek bila percipirana kao svjetionik nade u proširivanju Europske unije na području turbulentnog Balkana te je bila godinama prihvatljivo lice kao nova članica Europske unije. No, sada se vidi i zabrinutost Bruxellesa zbog nedostataka da se uvede reda u pravosuđe i ljudska prava.

"Unatoč ponovljenim kritikama, Hrvatska još uvijek ne čini dovoljno u borbi protiv korupcije, kao i reformi pravosuđa u neovisno i učinkovito tijelo kao i za prava manjina", zaključuje European Voice dodajući kako je jučer Europska komisija prema Hrvatskoj opalila "metak upozorenja". Naime, Europska komisija dala je svoje mišljenje, iako dijelom negativno, tjedan prije nego što je predviđeno, što službenom Zagrebu daje još više vremena da prije lipnja napravi nužan napredak kako bi završili pregovore.

Simpatije nisu više dovoljne, moraju se ispuniti kriteriji

U tekstu se zaključuje kako je odluka o proširenju stvar politike pa nije čudno da je Njemačka godinama podupirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju. No dva nesretna slučajeva kao što su Bugarska i Rumunjska pozivaju na oprez da zemlje kandidati moraju od kraja ispuniti svoje obveze prije ulaska u obitelj Europske unije.

"EU je naučila svoju lekciju iz povijesti", piše European Voice naglašavajući kako unatoč simpatijama Hrvatska neće ući prije nego što ispuni sve obveze. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara