MHS: Izmjenama ZOR-a učinjen veliki pomak za radništvo

MATICA hrvatskih sindikata javnih službi (MHS) ocijenila je danas da je izmjenama Zakona o radu (ZOR) učinjen veliki pomak za radnike a da neka smanjena prava sindikati trebaju poboljšati kolektivnim pregovaranjem.

"Radnici su ZOR-om dobili više nego su izgubili i novi ZOR nije mali nego povijesno važan pomak", rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik MHS-a Vilim Ribić.

Suprotno stajalištu ostalih sindikalnih središnjica, Ribić smatra da čak ni najlošije odredbe novog ZOR-a, kao što su smanjene otpremnine i skraćeni otkazni rokovi nisu tako loše za radnike.

Zahvaljujući tim odredbama u tvrtkama s nižim profitom sačuvat će se radna mjesta, dok će se u tvrtkama s višim profitom kroz kolektivna pregovaranja ta prava moći poboljšati, ako sindikati budu organizirani i dobro obave svoju zadaću, ocjenjuje Ribić.

"Tek sada počinje bitka za otpremnine i otkazne rokove u kojoj se sindikati trebaju dokazati", ustvrdio je Ribić.

Što se tiče ostalih zakonskih odredbi, Ribić ocjenjuje da su njima bitno poboljšana radnička i sindikalna prava.

Tako, primjerice, mali poslodavac koji zapošljava do 20 radnika više neće moći dati otkaz bez razloga. Također, radnici koji rade na određeno stječu pravo na otpremninu, a ugovor na određeno vrijeme moći će se pretvoriti na neodređeno ako je nezakonit.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz neke kompenzacijske mjere, novim ZOR-om se uvodi i niz drugih pogodnosti poput prava na produljeni dopust za oca, zaštitu od prijavljivanja za korupciju i naknadu štete za diskriminaciju na radnom mjestu, kaže Ribić.

Dodao je također da će radnici dobiti i reformom pravosuđa kojom se postrožavaju kazne za poslodavce koji ne posluju zakonito, kao i osnivanjem fonda za radnička potraživanja.

Govoreći o doprinosu solidarnosti koji će plaćati i nečlanovi sindikata, Ribić je rekao da se prava, koja izbore sindikati primjenjuju na sve radnike pa svi trebaju sudjelovati u obvezama.

Doprinos solidarnosti, kojem se protive neki sindikati i Hrvatska udruga poslodavaca postao bi obvezan ako se uvede u kolektivni ugovor i radnici ga podrže na referendumu.

Ribić je naglasio da se novac iz doprinosa neće trošiti na svinjske polovice nego na edukaciju radnika, istraživanja i poboljšanje rada sindikata.

Odbacio je tezu da je taj institut neustavan i da ga nije uvela ni jedna europska zemlji, navevši kao primjer Švedsku, Švicarsku i Bugarsku koje imaju doprinos solidarnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara