Mianmarska vojna hunta odbila žalbu Aung San Suu Kyi

Mianmarska vojna hunta odbila žalbu Aung San Suu Kyi

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

DANAS ujutro mianmarska vojna hunta odbila je žalbu Nobelovke Aung San Suu Kyi na presudu kojom je osuđena na 18 mjeseci kućnog pritvora. Aung San Suu Kyi je u kolovozu osuđena na prisilni rad te na tri godine zatvora. Prvotna kazna izmijenjena je iz razloga što optuženu ova kazna uklanja s političke scene s obzirom na izbore koji su planirani 2010. godine, prenosi Guardian.

Oporbena čelnica Aung San Suu Kyi je podnijela žalbu na presudu koju joj je danas ujutro sud odbio, a njezini odvjetnici kažu kako će se žaliti na Vrhovni sud. Optuženici ide u prilog spremnost SAD-a da sankcije uvedene prije deset godina poveže s političkim dijalogom koji bi, ocjenjuje vlada SAD-a, mogao potaknuti promjene u toj zemlji koja planira izbore u 2010. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intervencija SAD-a

Službeni Washington traži oslobađanje Aung San Suu Kyi i drugih političkih zatvorenika. Aung San Suu Kyi je 14 godina provela u zatvoru i kućnom pritvoru i to u vrijeme kad je dobila izbore u Mianmaru 1990. godine, no bila je spriječena u preuzimanju vlasti.

Ovaj tjedan održani su prvi razgovori između dviju SAD-a i Mianmara u posljednjih deset godina. Podsjetimo, Aung San Suu Kyi je osuđena jer je pustila nepozvanog Amerikanca u kuću u vrijeme trajanja kućnoga pritvora prema kojem joj nije bilo dozvoljeno komuniciranje s vanjskim svijetom. Amerikanac je zbog toga bio osuđen na sedam godina zatvora, ali je oslobođen zbog intervencije jednog američkog senatora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara