Microsoft Windays: o elektroničkom trgovanju u hrvatskoj

Ulazak u ozbiljno elektroničko trgovanje u Hrvatskoj trebala bi potaknuti država nekim svojim velikim projektom, kazao je zamjenik predsjednika Uprave FINAe Damir Gojmerac na večerašnjem predavanju o poslovanju i digitalnoj ekonomiji održanom u sklopu središnje tehnološke konferencije Microsoft Windays 2003 koja je počela danas u Opatiji. L

Prvi bi pokretač uporabe infrastrukture i javnih ključeva (PKI) trebala biti značajna državna inicijativa da se te mogućnosti koriste, rekao je Gojmerac.

On je također rekao kako se još čeka i donošenje zakona o elektroničkom trgovanju. "U Hrvatskoj sve to ide traljavo i dosta loše i nismo niti blizu uvođenju nove ekonomije, odnosno elektroničkog trgovanja", ustvrdio je.

Izvršni direktor Microsoft Hrvatska Davor Majetić zaključio je da će se bez odluke poslovnih ljudi, ljudi iz informatičke struke teško u stvarnosti pokrenuti elektroničko poslovanje. Informatika ne samo da može smanjiti troškove poslovanja, već može stvoriti nove poslove i kreirati nove poslovne vrijednosti, smatra Majetić.

Informatička tehnologija u tvrtkama počinje služiti za stvaranje profita i prihoda, kazao je, ističući da je to ključna promjena u primjeni informatike u nastupajućem digitalnom dobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Microsoft je prije dvije godine objavio strategiju .NET čija je osnovna karakteristika svepovezanost, kazao je, pojašnjavajući da bi ona trebala omogućiti povezivanje poslovanja različitih tvrtki bez obzira na kojim informatičkim platformama rade.

Direktor hrvatske podružnice globalne analitičke kuće IDC Boris Žitnik kazao je da je svjetsko informatičko-tehnološko (IT) tržište lani palo za 4,1 posto, dok se ove godine očekuje skromni rast od 3,7 posto.

Svjetsko informatičko tržište bilježi pad već dvije godine, ali neka geografska područja poput Hrvatske, srednje i istočne Europe, Kine i Indije bilježe rast, kazao je.

U Hrvatskoj je potrošnja za informacijske tehnologije u 2001. po glavi stanovnika iznosila 150 dolara, kao u Slovečkoj. Državna potrošnja za IT opremu i usluge lani je iznosila 54 milijuna dolara, dok se ove godine očekuje da će biti 65 milijuna dolara, kazao je Žitnik dodajući da su ukupni prihodi vodećih hrvatskih IT tvrtki porasli između 25 i 80 posto prošle godine.

Predsjednik Uprave VIPneta Josef Vinatzer kazao je da je lani ta tvrtka ostvarila 31,4 posto veće prihode te da oni iznose 114,8 milijuna eura, a da je broj njenih korisnika porastao za 28 posto, na 1,097 milijuna. Naveo je da trenutna penetracija mobilnih komunikacija na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu iznosi 49,7 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara