Migrant napao hrvatskog policajca na granici sa Slovenijom, policajac pucao da bi se obranio

Migrant napao hrvatskog policajca na granici sa Slovenijom, policajac pucao da bi se obranio
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Google Street View

UHIĆENI muškarac koji je u srijedu ujutro u mjestu Prilišće na hrvatsko-slovenskoj granici pokušao napasti policajca, koji je napad odbio pucnjima u tlo iz službenog pištolja, iranski je migrant koji je pokušao ilegalno ući u Sloveniju s još trojicom migranata, od kojih su dvojica uspjela prijeći granicu i za njima traga slovenska policija, dok jednoga traže hrvatski policajci.

Načelnik PU karlovačke Josip Ćelić izjavio je novinarima u općini Netretić, gdje se sve i dogodilo, kako je iskusni policajac iz Duge Rese pravovremenom reakcijom i upozoravajućom uporabom vatrenog oružja odbio napad migranta koji je, oglušivši se na njegovu zapovijed da se zaustavi, nasrnuo na policajca tupim predmetom.

Taj je napadač uhićen te protiv njega slijedi kriminalističko istraživanje.

Opisujući incident s upotrebom vatrenog oružja, Ćelić je rekao kako je takva situacija s napadom na policajca izolirani događaj, da nešto slično još nisu imali u Karlovačkoj županiji, ali da je policajac postupio zakonito, pravovremeno i opravdano te s dva hica upozorenja odbio od sebe fizički napad ne ozlijedivši napadača.

Ispalio hitac u tlo

"Policijski službenik je u redovnom obnašanju policijske službe uočio ilegalne prelaske državne granice i s ciljem sprječavanja izdao zapovijed da počinitelj stane, a on je krenuo u napad te je, da bi odbio napad na sebe, policijski službenik uporabio vatreno oružje. Ispalio je jedan hitac u zemlju, nakon ispaljenog hica počinitelj je i dalje nastavio s napadom tupim predmetom na policajca i stao je tek nakon drugog hica, čime je zaustavljen napad, uhićena osoba i time spriječena u ilegalnom prelasku državne granice“, istaknuo je.

Pojasnio je kako je u svojoj redovnoj službi svaki policajac osiguran zaštitnom opremom i svim sredstvima za rad, pa i vatrenim oružjem, a svaki od njih zna koja je zakonita uporaba vatrenog oružja.

Ćelić je podsjetio kako se karlovačka Policijska uprava brine i o 55,5 kilometara granice s BiH, manje-više lako prohodnoj zelenoj granici, a sada je, u okolnostima kada i vremenski uvjeti pogoduju osobama koje žele ilegalno prijeći granicu, spremna zapriječiti takve ilegalne prelaske.

Upitan može li nakon ovoga policija potvrditi kako više nije riječ samo o izoliranim ilegalnim prelascima granice već da se radi o nečem puno ozbiljnijem, odnosno da kroz Karlovačku županiju ide ili migrantska ruta ili migrantski val, načelnik PU karlovačke je odgovorio kako se "ne može reći da je to migrantski val, već pojačani ilegalni prelazak".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara