Migranti s Ocean Vikinga iskrcali se na Maltu, rasporedit će ih u šest država EU

Migranti s Ocean Vikinga iskrcali se na Maltu, rasporedit će ih u šest država EU
Foto: EPA

MIGRANTI s humanitarnog broda Ocean Viking prevezeni na Maltu u sklopu dogovora Europske unije, prema kojemu će nakon toga biti raspodijeljeni u šest država članica.

Patrolni brod malteških vojnih snaga prevezao je 365 osoba s humanitarnog broda pod norveškom zastavom te su kasno u noći stigli na obalu Malte.

Nitko neće ostati na Malti

Žene, djeca i muškarci u narančastim prslucima za spašavanje iskrcali su se s vojnog broda, nakon čega su ih službenici imigracijske službe odveli na pregled, obradu i pripremu za pronalazak smještaja.

U Malti će ostati sve dok ne budu raspodijeljeni između šest zemalja Europske unije, prema dogovoru koji je najavio malteški premijer Joseph Muscat.

Raspodijelit će se između "Francuske, Njemačke, Irske, Luksemburga, Portugala i Rumunjske", rekao je Muscat u objavi na Twitteru istaknuvši da "nitko neće ostati na Malti".

Do dogovora šest zemalja došlo je "nakon razgovora s Europskom komisijom i s nekim zemljama članicama, napose s Francuskom i s Njemačkom", dodaje predsjednik malteške vlade.

Francuski ministar vanjskih poslova Christophe Castaner je u Parizu izjavio da će Francuska primiti od 150 od 356 migranata, istaknuvši da "Francuska nastavlja pokazivati solidarnost".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara