Mijenja se šest zakona jer je vlada prihvatila sve zahtjeve "67 je previše"

Mijenja se šest zakona jer je vlada prihvatila sve zahtjeve "67 je previše"
Foto: Pixsell

U MINISTARSTVU rada i mirovinskog sustava u ponedjeljak ujutro održat će se sastanak sa sindikatima i poslodavcima o izmjenama šest radno-mirovinskih zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine, nakon čega se otvara e-savjetovanje s građanima.

Riječ je o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Vlada prihvatila sve zahtjeve inicijative 67 je previše, sad šalje izmjene zakona u hitnu proceduru

Vlada se odlučila na izmjene tih šest zakona kako bi omogućila ostanak u svijetu rada i nakon 65. godine života, a nakon što je prihvatila zahtjeve inicijative 67 je previše, koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana.

Sindikalnim zahtjevima vlada će u potpunosti udovoljiti izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju u kojemu će radnici moći ići u mirovinu sa 65 godina života i 15 godina staža, dok će paketom od šest zakona regulirati mogućnost rada nakon 65. godine.

Prvi korak je usuglašavanje sa socijalnim partnerima s kojima će u ponedjeljak biti održan sastanak, a intencija je da se tih šest zakona i Zakon o mirovinskom osiguranju usvoje po hitnoj proceduri, rekao je Hini glasnogovornik Ministarstva Filip Dujmović.

Nakon savjetovanja sa socijalnim partnerima, paket zakona će biti upućen na javno savjetovanje.

Važeći Zakon o radu propisuje da se s navršenih 65 godina radni odnos jednostrano prekida, osim ako se radnik i poslodavac ne dogovore drukčije, a zakonskim paketom želi se omogućiti da se ta granica pomakne na višu dob, rekao je Dujmović.

Plan je, prema njegovim riječima, da se svih sedam zakona na vladi nađu u prvoj polovici listopada kako bi stupili na snagu početkom sljedeće godine.

Sindikati još nisu uvjereni

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da će sutra vidjeti o kakvom se prijedlogu zakona radi. Napomenuo je da o Zakonu o mirovinskom osiguranju razgovora nema jer se njega, ako će ga se mijenjati, morati mijenjati identično onome kakva je njihova inicijativa.

No dodao je da žele informacije koji se to ostali zakoni mijenjaju i u kojem pravcu. Drži da se tih šest zakona ne treba mijenjati po hitnoj proceduri, nego da bi bilo dovoljno promijeniti samo zakone koji se odnose na njihovo referendumsko pitanje.

Sastanak je zakazan za ponedjeljak u 8 sati u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je vlada odlučila u cijelosti prihvatiti zahtjeve inicijative 67 je previše o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, te da će predložiti i izmjene Zakona o radu, kako bi se moglo raditi i nakon 65. godine.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da je vlada prihvatila volju više od 700.000 građana jer mirovinski sustav može ostati održiv, adekvatan i osigurati međugeneracijsku jednakost i u slučaju prihvaćanja inicijative.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara