"Miješanje srpskih političara u unutarnju politiku BiH stvara nestabilnost u regiji"

DEREK Chappell, glasnogovornik stožera NATO-a u Sarajevu, izrazio je spremnost međunarodnih snaga u BiH da sačuvaju mir i spriječe podrivanje Daytona, piše mostarski Dnevni list.

Chappell je dodao da političari iz Beograda i Banje Luke koji pokušavaju povezati rješavanje statusa Kosova sa stanjem u BiH, namjerno stvaraju nestabilnost unutar BiH i balkanske regije.

"Miješanje srpskih političara u unutrašnje odnose u BiH i neutemeljeni pokušaji u povezivanju rješavanja konačnog statusa Kosova s budućnošću Republike Srpske stvorili su određene napetosti", rekao je Chapell.

U tom kontekstu on je naglasio kako je NATO, zajedno s drugim članicama međunarodne zajednice, jasno dao do znanja da se ne mogu uspoređivati Kosovo i Republika Srpska.

"Republika Srpska dio je suverene, demokratske i međunarodno priznate zemlje BiH. Republika Srpska postoji kao dio BiH u okviru ustavnog okvira koji je uspostavljen u zakonu i za koji jamči međunarodna zajednica. Kosovo je jedinstvena situacija u kojoj Ujedinjeni narodi postupaju prema odlukama Vijeća sigurnosti do razrješenja konačnog statusa", izjavio je Chapell.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara