Mikulić: Britanac treba podijeliti na dio za ugostiteljstvo i dio za trgovinu

Mikulić: Britanac treba podijeliti na dio za ugostiteljstvo i dio za trgovinu

Foto: FAH

PREDSJEDNIK zagrebačkog HDZ-a i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić predložio je u srijedu na konferenciji za novinare na Britanskom trgu da se ta poznata zagrebačka tržnica podijeli na dva dijela, na dio koji bi se bavio ugostiteljstvom i na dio koji bi se bavio "čistom trgovinom", to jest onim čime se bave "naše kumice".    

 Neupitno je da tim prostorom gospodari Zagrebački holding - podružnica Tržnice Zagreb, rekao je, ističući kako se u razgovoru s ljudima koji na Britancu rade zaključilo da bi tu tržnicu trebalo podijelili na dva dijela, za ugostiteljstvo i za trgovinu.  

"Ključ svega je da zajedno još jedanput sjednemo i da se dogovorimo. Sjednimo s arhitektima i ponudimo jedno dobro i kvalitetno rješenje za naš 'Britanac' u suglasju sa svima", poručio je Mikulić. 

"Ne može jedan čovjek odlučivati o prostoru u gradu Zagrebu sam", rekao je i dodao da te o tome moraju složiti ljudi koji rade na Britancu, gradski uredi, Gradska skupština i struka.

Ugovori za rad na Britancu istekli su 30. lipnja i u Holdingu su odlučili da ih ne produže. Da Tržnice Zagreb imaju strategiju razvoja tržnica, ne bismo bili u ovom problemu, rekao je, dodajući kako u Holdingu "nisu zatvorili potpuno vrata za dogovor" jer im je cilj doći do kvalitetnog rješenja kojim će svi biti zadovoljni.

Najavio je da će na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine o tome potaknuti raspravu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo i kada obrtnici s te tržnice, kojima je obećao pomoć, mogu očekivati konkretne rezultate. Mikulić je objasnio kako je "ovo prvi ili drugi korak" te je podsjetio da su "otvorili vrata" Gradske skupštine i da s Obrtničkom komorom svaki tjedan imaju kontakte i razgovaraju i o tom problemu.

Predstavnica zakupaca čiji je pokretni objekt uklonjen Anita Frljak rekla je da je tu radila godinu dana i imala sanitarne i tehničke uvjete te rješenje Ministarstva zdravlja. Zahvalila je na potpori Mikuliću i Gradskoj skupštini i poručila da na Britancu treba osigurati "prehrambeni dio".

Novinari su Mikulića pitali i kako komentira Bandićev prijedlog da se Baletna škola preseli u Gračane, o čemu će se sutra raspravljati na sjednici Gradske skupštine. On je odgovorio da će uoči sjednice Klub gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ o tome donijeti konačno stajalište.

Mikulić je najavio da HDZ neće biti za prijedloge amandmana SDP-a i HNS-a o taksi prijevozu. Moratorij na izdavanje novih dozvola je do 1. lipnja 2017. i to vrijeme, smatra, treba iskoristiti za analizu. Dozvola je sad više od 1300, a postoji mogućnost za izdavanje još oko 170 dozvola, rekao je.

Klub gradskih zastupnika SDP-a predlaže da se donese odluka o ukidanju moratorija na taksi usluge kako bi se novim ljudima omogućilo da se time bave te kako bi se ukinuo moratorij na dozvole. Klub gradskih zastupnika HNS-a predlaže da se izbriše odredba koja propisuje da cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade.

Mikulić kaže da se u HDZ zauzimaju za to da se izradi strategija, a ne za takva "ad hoc rješenja jer to nikad nije dobro".

Na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine zastupnici će raspravljati i o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP), a Mikulić je najavio kako će, u skladu sa zakonom, GUP ponovno izrađivati gradski zavod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara