Milan Račić: Imam četiri glavna razloga za biti ministar - četvero djece

Milan Račić: Imam četiri glavna razloga za biti ministar - četvero djece

Screenshot: HRT

MILAN RAČIĆ, MOST-ov kandidat za mjesto ministra gospodarstva, danas se za HRT-ov Studio 4 osvrnuo na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj te druge aktualne teme.

"Ako ovako nastavimo, naša budućnost će biti ista ili gora nego sadašnjost", kazao je

Račić navodi kako još nije razgovarao mandatarom Tihomirom Oreškovićem, ali i kako je nakon inicijalnih razgovora s članovima MOST-a dobio samo 48 sati da napravi program koji misli predložiti. To mu ne smeta, smatra to vrlo dobrom taktikom i vježbom.

"Neka se vidi koliko vi razumijete probleme, koliko razumijete resurse koje imate i koliko razumijete strategiju i taktiku da složite neki plan", kaže.

"Ja sam ušao u to jer imam četiri glavna razloga - četvero djece. Nije mi bitno da je ministar Milan Račić, već mi je bitno da imamo najboljeg ministra, znači s najboljim iskustvom i programom.

Ne može se to sve svesti na neku priču o reformama. Ili će biti reformi, ili ih neće  biti, ili će biti drugačiji pristup, ili neće biti. Nije to igrokaz. Most je uveo vrlo pozitivne promjene u našem političkom životu. Prvi put pričamo o reformama. Prvi put zovemo ljude koji nisu u strankama i to je vrlo pozitivno. I sada to moramo izvesti do kraja", kazao je Račić.

Poslovni put i iskustvo

Račić se osvrnuo i na svoj poslovni put i iskustvo. Školovao se u Kanadi, radio za veliku kanadsku tvrtku koja ima 72.000 radnika, a u vezi s pregovorima radio je u Aziji i Europi te je radio i na poslovima strategije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Završio sam ekonomiju i pravo, magisterij međunarodnog prava s fokusom na avijaciju. Pisao sam strategiju za preuzimanje tržišta bivšeg Sovjetskog Saveza. To se svidjelo predsjedniku uprave pa su me stavili na listu 100 najperspektivnijih, rekao je Račić. Ponuda konkurencije ga je zaintrigirala te je prešao u američko-njemačku tvrtku s 4.500 zaposlenih. Nakon investicije od milijarde USD sagradili smo najsuvremeniji avion na svijetu. Terorizam 11. rujna devastirao je tu industriju. Bilo je 68 tvrtki koje sam vodio. Vodio sam ih kroz preoblikovanje. Sve sam ih prodao. Morao sam dati mnogima otkaz. Dao sam i sebi otkaz. To je bilo vrlo teško iskustvo, ali vrlo dobro menadžment iskustvo. To vam je kao da vodite firmu kroz minsko polje, a sa svih strana pucaju. Vi morate to riješiti.

Mi stalno imamo neke deklarativne pobjede. Vlada koja je sada završila kazala je da je najbolja vlada ikad. Vlada prije nje je isto to rekla. Ali mi moramo vidjeti pomak. Mi imamo sada ljude, sposobne, mlade, koji odlaze iz Hrvatske. Oni ne odlaze zato što žele milijun kuna mjesečno, već žele vidjeti neku nadu za normalan život; da ima nadu da će napredovati ako stvarno puno radi.

Kada sam ja odrastao moji su mi roditelji rekli - Milane budi najbolji što možeš biti. To mi se i isplatilo. Ja to svojoj djeci u sadašnjem društvu ne mogu reći. Ja mogu reći - bitno je u kojoj si partiji, pa onda šuti 10 godina, klimaj glavom, pa ćeš dobiti neki bezbvezni posao u stranci, pa tako 20-30 godina. To meni nije život. I očigledno drugima mladima nije to život", ističe Račić.    

O susretu Oreškovića s vjerovnicima

Račić je prokomentirao i nedavni susret mandatara Oreškovića s vjerovnicima u Austriji. Kazao je da je vrlo bitno da imamo vjerodostojnost s vjerovnicima.

"Oni su nas dosad slušali 20 godina i mi se ponašamo kao razmažena djeca koja ne znaju voditi", navodi.

Ukratko je objasnio i što namjerava učiniti kako bi Hrvatska počela rasti ukoliko postane ministar gospodarstva.

"Morate poći od toga da vidite koji su vam resursi, a to su ljudi i sredstva. Ne možeš svima ljudima dati otkaz, ali morate nekako te najbolje motivirati da budu još bolji. Treba ljude motivirati, objasniti im što se očekuje od njih, mjeriti da li se to radi te filtrirati ljude da najbolji napreduju. S druge strane, moramo se odlučiti što nam je realno i što je bitno", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara