Milanović i Orešković prvi put viđeni zajedno

Milanović i Orešković prvi put viđeni zajedno

Foto: Hina

SRPSKO narodno vijeće održalo je svečani prijem u povodu proslave pravoslavnog Božića kojem su prisustvovali visoki državni dužnosnici pa su se tako prvi put na istom mjestu susreli tehnički premijer Zoran Milanović i mandatar Tihomir Orešković.

Uz njih, prijemu su prisustvovali i Milan Bandić, Stjepan Mesić, Jadranka Kosor te Vesna Pusić, javlja N1 televizija.

Umjesto predsjednice Kolinde Grabar Kitarović stigao je njezin izaslanik, kao i umjesto predsjednika Sabora Željka Reinera."Poštivanje uzajamnih razlika i vjerovanja da su naše razlike osnova za stvaranje našega jedinstva u onome na čemu ga treba i ima smisla graditi, a to je na pravilima jednakog življenja i vjerovanju da možemo stvoriti dobro za svakoga od nas, koji živimo u Hrvatskoj i koji živimo u bilo kojoj zemlji odakle neki od vas dolaze", rekao je Pupovac u pozdravu", rekao je u pozdravnom govoru Milorad Pupovac.

Istaknuo je kako je Hrvatskoj neophodno zajedništvo.Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Podjela je mnogo, a neproduktivnosti u podjelama još više. No, treba reći da zajedništvo u nejednakosti nije moguće bez imanja u vidu činjenice da nam društvo postaje sve nejednakije. Zajedništvo ne možemo graditi ako se Hrvatska nastavi otuđivati od građana, i ako će sve više služiti onima koji imaju moć, a manje građanima, zbog kojih je stvorena", kazao je Pupovac.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što je danas puna dvorana političkih predstavnika.

"U Zagrebu obilježavamo običaje Srba i njihovih običaja u Hrvatskoj, kao prijatelji obilježavamo i dane u kojima su zgusnuti i pravoslavni i katolički običaji", rekao je. Kaže da manjine u Zagrebu imaju dugu tradiciju, i da je ponosan što su sve te zajednice dio bogatog zagrebačkog mozaika.

Prisutnima se na kraju obratio i Zoran Milanović.

"Uz svako poštovanje svakoj vjeri, za mene postoji samo jedna crkva, i jedan hram u kojem se molim, a to je hrvatska država. Kad vidim što se sve događalo zadnje četiri godine, kolika količina mržnje i dvoličnosti je prepravila naš prostor, pitam se - je li vrijedilo? Vrijedilo je i borit ćemo se i dalje. Moramo čuvati vrijednosti koje smo postigli! Obično kažu da se suprotnosti privlače. Pismo koje je izazivalo bijes nekih naših ljudi, paradoksalno udarilo je čekićem, ekstraktom sirovog željeza, na nešto što je naše isto koliko i sprsko. Slavenski narodi su jednaki, glagoljica je naše pismo i nastalo je iz grčkog. Proširilo se i samo među Hrvatima ostalo živjeti kroz duhovne i materijalne spomenike", rekao je Milanović i objasnio da udarajući na ćirilicu, udarilo se i na hrvatsku povijest, i na ono što nas čini posebnim narodom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara