Milanović o važnosti Američko-Jadranske povelje

AMERIČKA-jadranska povelja najvažniji je politički dokument kojemu se Hrvatska imala prigodu priključiti u kontekstu približavanja NATO-u a daje joj jasnu perspektivu članstva u toj organizaciji, pojasnio je nacionalni koordinator za NATO i MAP Zoran Milanović u očitovanju koje je Hini dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova povodom kritika u dijelu hrvatske javnosti na račun te inicijative.

Objašnjavajući kontekst u kojemu je Povelja nastajala i njezine najvažnije elemente, Milanović je rekao da "Povelja o partnerstvu između SAD i Republike Albanije, Republike Hrvatske i Republike Makedonije" u potpunosti afirmira hrvatske euroatlantske integracijske težnje i daje jasnu perspektivu članstva u NATO-u, jednog od dva glavna vanjskopolitička cilja RH.

Proces nastajanja Povelje započeo je pred summit NATO-a u Pragu koji se održao u studenom prošle godine, a uzor i ideja takvoga dokumenta pronađeni su u Baltičkoj povelji, koju su SAD potpisale početkom 1998. s trima baltičkim republikama - Estonijom, Latvijom i Litvom.

"Držimo je korisnom i ispravnom za Hrvatsku. Držimo da promiče naše interese i legitimira nas kao zrelu državu spremnu za suradnju s državama koje imaju iste ciljeve, neovisno o stupnju i gospodarskog i društvenog razvitka. Heterogenost u ovom slučaju nije hendikep, kao što to nije bila ni u slučaju Vilniuske skupine (V-10)", pojašnjava Milanović. Naglasio je da se u Povelji radi o "solidarnosti u nastupu, ali individualnosti u konačnom pristupu".

Milanović je dodao da Hrvatska ni od koga nije "obmanuta", te da Povelja nije međudržavni ugovor koji rezultira izravnim pravima i obvezama, već prvenstveno putokaz prema članstvu u NATO-u.

Hrvatska suradnja s Albanijom i Makedonijom neće, temeljem Povelje, biti institucionalizirana a već postojeća regionalna suradnja odvijat će se na istim osnovama kao i do sada - dvostranim i višestranim. Povelja, suprotno nekim napisima, ne "formalizira vojnu suradnju triju država", dodaje Milanović.

Što se tiče napisa da bi Hrvatska umjesto s Tiranom i Skopljem, trebala inzistirati na vojnoj suradnji sa susjedima, poput Slovenije i Mađarske, možemo sa zadovoljstvom ustvrditi da takvo što nije potrebno jer takva suradnja već dugo vremena postoji te nadmašuje onu s Albanijom i Makedonijom, kaže Milanović.

Ulazak Hrvatske u NATO u konačnici neće biti vrednovan kroz prizmu vojne suradnje, niti isključivo temeljem procjene snage i spremnosti hrvatske vojne sile već, kao i put prema Europskoj uniji, na temelju prihvaćanja zajedničkih temeljnih vrijednosti, dodaje nacionalni koordinator za NATO i MAP.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara