Milanović opet prijavio Sanadera: HDZ neprekidno laže o nama

NAKON što su već jednom neuspješno Etičkom povjerenstvu Republike Hrvatske prijavili kršenje etike izborne promidžbe od strane HDZ-a zbog njihovih crveno-plavih plakata, SDP ponovno pokušava. U novoj primjedbi odaslanoj Etičkom povjerenstvu, SDP ga obavještava kako "predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, kao i drugi kandidati HDZ-a, na svakom predizbornom skupu, ponavlja laž i insinuaciju da se SDP zalaže za legalizaciju droge".

Prema nekim medijskim izvještajima, navodi predsjednik SDP-a Zoran Milanović u žalbi Povjerenstvu, na predizbornom skupu u Biogradu na moru Sanader je, iznoseći svoje mišljenje o SDP-ovom programu, između ostalog, rekao da se protivi “legalizaciji droga”.

Spornim izjavama HDZ-ovaca, a koje su prenijeli neki hrvatski mediji, SDP-ovci smatraju one koje se odnose na Sanaderov poziv biračima u kojemu spominje kako je "HDZ protiv legalizacije lakih droga i mladima nudi životnu perspektivu i školovanje, a ne drogu kao SDP”, te kako "SDP nudi legalizaciju droge umjesto da mladima ponude znanje, besplatne udžbenike". Sporna je,  prema SDP-ovcima, i izjava HDZ-ova lidera da "SDP vodi opasnu politiku te da mu zato treba reći 'ne'".

"Legalizacija i dekriminalizacija dva su različita pojma, ne vjerujemo da HDZ ne zna razliku"

"SDP se ne zauzima za legalizaciju droge. Legalizacija i dekriminalizacija dva su različita pravna pojma, i ne vjerujemo da to u HDZ-u ne razlikuju, nego namjerno unose zabunu među birače i uznemiruju javnost. Usto se insinuira da SDP nudi drogu, što je čista laž. Istodobno to potvrđuje da se poruka o “nekom” tko se zauzima za legalizaciju droge s HDZ-ovog plakata nesumnjivo odnosi na SDP. Predlažemo da utvrdite da se sudionik u izborima ponašao protivno etici (Glava II, točka 3. IEK), odnosno da je iznosio laži i insinuacija o političkim suparnicima u cilju njihova omalovažavanja", kaže u novoj prijavi Povjerenstvu Milanović.

Sanader i drugi HDZ-ovci u raznim varijantama ponavljaju laži

Predsjednik SDP-a nadalje piše kako je "istu odredbu predsjednik HDZ-a višekratno povrijedio kada je tvrdio da će SDP uvesti porez na kamate na štednju", za što Milanović također kaže da nije istina.

U prijavi citira Sanaderovu izjavu od 3.11.2007., danu u dvorani Vatroslav Lisinski, kada je rekao: "Ja moram reći da poštujem Ljubu Jurčića kao stručnjaka i sve ono što iznosim na mini saborima i našim skupovima ne ide protiv njega osobno, nego ide protiv tog programa, jer i stručnjaci mogu pogriješiti, i to kako. Što znači uvođenje novih poreza koje oni najavljuju? Porez na kapitalnu dobit znači da sve štediše u Hrvatskoj koji uštede na kamatama da će im oni opaliti porez kada pobijede”.

"U raznim varijantama takve su neistine ponavljali Ivo Sanader i drugi HDZ-ovi kandidati na HDZ-ovim skupovima. Uvođenje poreza na kamate na štednju nitko nikada u SDP-u nije niti spomenuo, a ovakve neistinite tvrdnje iznose se na štetu političkog protivnika", napominje Milanović.

Podsjetimo, za crveno-plave plakate Hrvatske demokratske zajednice Etičko povjerenstvo Republike Hrvatske, kako je jučer priopćilo, "nije našlo dovoljno dokaza da bi se radilo o insinuacijama protiv određene stranke".

R.I.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara