Milanović Plenkoviću: Kupio si glasove žetonima i sad radiš ovo jer možeš

Milanović Plenkoviću: Kupio si glasove žetonima i sad radiš ovo jer možeš
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović je na polaganju vijenaca na Mirogoju, jedinom dijelu obilježavanja Dana državnosti na kojem će sudjelovati, komentirao svoju odluku o bojkotu Dana državnosti.

"Ovo je predizborni skup. Ja ne bojkotiram. Ovo je obećanje jedne političke garniture koji oni sad ispunjavaju. Po meni je takva zakonska odluka bojkot zdravog razuma. Trebate naći nešto za početak što nikome ne smeta. Kad kažemo nikome, barem velikoj većini". rekao je Milanović.

> Nakon 19 godina Dan državnosti je danas, 30. svibnja. Milanović će ga bojkotirati

Dodao je da je na današnji dan prije 30 godina demokratskim načinom konstituiran višestranački Sabor u kojem je apsolutnu većinu imala politička opcija za koju je glasala relativna manjina hrvatskih građana. 

"To ne može biti praznik svih. Tu je bilo i drugih opcija. To isticati kao blagdan hrvatske državnosti je jako pretenciozno. Trebate naći nešto za početak što nikome ne smeta. Kad kažem nikome, nekakvoj velikoj većini", tvrdi je Milanović, dodavši da je Dan pobjede puno važniji od 30. svibnja, ali i da je na referendumu za neovisnost glasao praktički svatko u Hrvatskoj.

Upitan zašto je ipak na Mirogoju obilježio ovaj dan, odgovorio je da ga obilježava radi mrtvih. 

"To je onaj minimum koncilijantnosti i obzira koji ću uvijek pokazati jer to je ipak odluka koju je donio Sabor, ali Sabor, kao što znamo, može sa žeton većinom donijeti bilo kakvu odluku. To sam govorio prije pola godine, to je moj stav i ja ga taj ovaj način izražavam", poručio je Milanović.

"Kupio si glasove žetonima, radiš to jer možeš"

Izravno je napao Plenkovića.

"Ne sjećam se da su to u programu imali ni Karamarko ni Kosor. Kupio si glasove žetonima i onda radiš to jer možeš. Doći će netko drugi i nadam se da će biti razuman i da neće tjerati svoju volju i odabrati nešto što smeta polovici hrvatskog naroda. To se tako ne radi. Gaj koji je bio Švabo je to razumio", rekao je Milanović koji na Mirogoju nije otišao na Tuđmanov grob.

Kazao je kako još ne može komentirati jučerašnja uhićenja.

"Ono što sam vidio mi nije jasno. Izgleda kao da se istraga raspala i onda da su uhićeni da bi se spasila", rekao je Milanović.

Izjavu je na Mirogoju dao i premijer Andrej Plenković. 

Oglasio se i Plenković

"To je onaj dan kada se osjećala emocija hrvatskog naroda, kad smo gradili respekt prema institucijama. Ovo je bila prilika da stavimo blagdane na pravo mjesto", rekao je Plenković.

"Ja mislim da je loše ako predsjednik tako govori o pozitivnim zakonskim propisima. Račanova vlada je promijenila Dan državnosti. Ovo je bio početak. Žao mi je što na taj način govori o najvažnijem datumu Hrvatske države. Nadam se da će do kraja mandata promijeniti svoj stav. Drago mi je što smo Dan državnosti vratili."

"Pitajte njega o njegovom ponašanju, to sad nije predmet mog interesa", rekao je Plenković.

Na pitanje jesu li uhićenja teška za HDZ, rekao je: "Ništa to nije teško za HDZ. DORH i USKOK trebaju raditi bez obzira na datum." Kazao je kako to ne može naštetiti HDZ-u za izbore. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara