Milanović: S Pukanićem se nisam posvađao, nego samo prekinuo komunikaciju

Milanović: S Pukanićem se nisam posvađao, nego samo prekinuo komunikaciju

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović je tijekom današnjeg gostovanja u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 komentirao atentat na Ivu Pukanića.

Svoj odnos s ubijenim vlasnikom Nacionala je opisao kao "površnu društveno-političku vezu" koja je prestala nedugo nakon izbora, te se Pukanić i SDP-ov čelnik otada više nikada nisu sreli. Pukanića je opisao kao novinara koji je 1990-ih otvorio važne teme i "dosega vrhunac" intervjuom s Gotovinom, ali koji je stalno htio biti "nešto drugo osim novinara", odnosno "biti faktor".

S Pukanićem se, kako kaže, "nije posvađao" nego "samo prekinuo komunikaciju", a za što je povod bio Pukanićev članak u kojem se prenosi intimni razgovor u kojemu je SDP-ov čelnik navodno o premijeru Sanaderu govorio na izuzetno ružan način. Milanović, iako poriče da je rekao to što mu Pukanić pripisuje,  smatra kako je ubijeni vlasnik Nacionala "prekršio pravila novinarske diskrecije", te smatra da bi novinari općenito u svom radu "trebali biti malo konzervativniji".

"Podrška vladi je etički imperativ"

Najveći dio pitanja koje je postavio voditelj Aleksandar Stanković se odnosio na SDP-ovu reakciju na ubojstvo Pukanića u kontekstu podrške vlasti, a koja je drukčija od zahtjeva za smjenu premijera koja je uslijedila nakon ubojstva Ivane Hodak. On tvrdi da SDP mora podržati Vladu jer "više nema ustavnih instrumenata" da traži njenu smjenu, odnosno da se Hrvatska naprosto nalazi u situaciji u kojoj nema alternative.

Kao primjer za slične situacije je spomenuo podršku koju je David Cameron, čelnik britanske konzervativne oporbe, dao laburističkoj vladi Gordona Browna prilikom rješavanja bankovne krize. Milanović, s druge strane, ne smatra da je situacija zrela za vladu nacionalnog jedinstva, jer ono što se događa u Zagrebu "nije rat ni terorizam", odnosno da su u pitanju situacije nalik na one koje su imale druge razvijene zapadne države kao Italija i Velika Britanija 1970-ih i 1980-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos podršci, Milanović smatra da je za neke velike pomake prekasno. Ipak, ohrabruje to što su događaji Sanadera natjerali da djelomično odustane od koncepta hadezeovske vlade nasuprot vlade stručnjaka.

Milanović nije htio komentirati izjave Damira Kajina o tome da su ubojstva Ivane Hodak i Pukanića poruke Sanaderu, odnosno Mesiću. SDP-ov čelnik ne zna odakle Kajin o tome crpi spoznaje, te smatra kako su ubojstva "poruka svima nama". Kada je ubijen Pukanić, osjetio je bijes "zbog toga što nam se neko krevelji". Također je odbio komentirati izjave predsjednika Mesića o istrazi, s obzirom da "predsjednik nije novinar niti mora biti diskretan".

Tijekom emisije se govorilo i o Milanu Bandiću, koji bi se "trebao više odmarati" prilikom vođenja Zagreba. O njemu kao predsjedničkom kandidatu SDP-a je rano govoriti, ali Milanović tvrdi da će njegova stranka sigurno imati svog kandidata, nakon što je jednom podržala Budišu, a jednom Mesića. Sam Milanović će "vrlo teško" biti kandidat, jer mora voditi stranku na parlamentarnim izborima 2011. godine, a to neće moći činiti kao predsjednik, s obzirom da mora zamrznuti svoje članstvo.

Za probleme u kojima se u posljednje vrijeme nalazi zagrebački Holding Milanović uzrok vidi u "zatvorenosti i neprijateljskom stavu prema medijima", što je izazvalo negativnu reakciju i stvorilo dojam da je stanje daleko gore nego što stvarno jest. Odlazak Slobodana Ljubičića je protumačio kao posljedicu političke odgovornosti.

Na pitanje koga podržava na američkim predsjedničkim izborima, Milanović je rekao da mu se boljom opcijom čini Barack Obama kao "svjež vjetar" koji će unijeti promjene i novu percepciju Amerike, a koji je pokazao veliku mudrost i staloženost u teškim predizborima protiv Hillary Clinton. McCaina je osobno sreo i vrlo ga cijeni zbog svega što je prošao u životu, ali smatra kako bi Americi i svijetu ipak više koristio netko mlađi. S druge strane sumnja da bi pobjeda i jednog i drugog išta bitno promijenila u Hrvatskoj, s obzirom da SAD prema stabilnoj i "pacificiranoj" regiji nemaju velikog interesa, jer ovdje "za nekakve ratove nema ni volje ni sredstava".

R.R.Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara