Milanović: Znam da nekim ljudima idem na živce, nikad nije bilo općeg oduševljenja sa mnom

Milanović: Znam da nekim ljudima idem na živce, nikad nije bilo općeg oduševljenja sa mnom

Foto: Kukuriku koalicija (Facebook)

TRI GODINE od zadnjeg gostovanja u Nedjeljom u 2, predsjednik SDP-a Zoran Milanović pojavio se danas u studiju Aleksandra Stankovića i govorio o gospodarskoj strategiji Kukuriku koalicije, HDZ-ovoj huškačkoj retorici, svom karakteru i (ne)popularnosti među građanima.

Na pitanje zašto koalicija biračima u kampanji ne govori istinu o tmurnoj gospodarskoj situaciji, kazao je da to nije točno.

"Hrvatska istina daleko je od grčke istine. Mi smo rekli da ne možemo vječno živjeti na dug i da živimo preko granica svojih mogućnosti. No, kad bismo najavili da dolazimo s ognjem i mačem, da ćemo provoditi čistke, jednom nepravdom nanijeli bi novu. Jer, ljudi će završiti na cesti i što onda, što smo time dobili", kazao je šef SDP-a.

Komentirao je i HDZ-ovu strategiju tzv. gospodarskog oporavka. "Gospodarski oporavak je termin za pacijenta, a mi želimo gospodarski rast: u energetici, turizmu, infrastrukturi... Zašto to ova Vlada nije radila?", upitao je lider oporbe, dodavši da Vladi najviše zamjera "totalnu neaktivnost" zbog "korupcijskog kaosa u HDZ-u".

S kim u koaliciju nakon izbora?

Prilično zakopčan bio je na svako pitanje o tome koje bi stranke i pojedinci bili prihvatljivi za koaliranje nakon izbora, pa nije želio odgovoriti ni jesu li takvi Dragutin Lesar ili Milorad Pupovac. "O tome se naprosto sada ne govori. Nismo početak ni kraj svijeta, bude li potrebno s nekim opcijama se može razgovarati. Tu ću stati. Ne mogu biti tako isključiv i reći ne treba mi nitko, neću s nikim razgovarati. Naravno da hoću", poručio je.

Za HSS i nedavnu izjavu Josipa Friščića da bi koalirao s Milanovićem ako bi ga pozvao, kazao je da je još uvijek dio neuspješne Vlade i da će sam vidjeti koliko će ga to koštati. Na izravan upit s kim ne bi koalirao ni po koju cijenu, Milanović je rekao. "S onima koji šire mržnju i nesnošljivost. Prepoznat će se."

SDP uvodi porez na dividendu i kapitalnu dobit

Najavio je uvođenje poreza na dividendu i kapitalnu dobit, kazavši da se nijednog investitora neće potjerati iz zemlje ako mu se uvede porez do 10 posto, umjesto da korporacije iz Hrvatske iznose novac i plaćaju poreze "kod sebe doma". "Zašto to vladajuća stranka nije napravila? Prije izbora 2007. su dijelili dionice, eto ga, badava, uzimaj, a onda je pala vrijednost tih dionica", kazao je Milanović.

Stanković je inzistirao da mu odgovori na pitanje hoće li se živjeti bolje ako Kukuriku koalicija pobijedi 4. prosinca.

"Nisam trgovac čarobnim napitcima sa Srednjeg zapada, vjerujem da će se živjeti bolje, ali sto posto će biti više investicija. Ja u to vjerujem, a život je nesiguran i nosi puno iznenađenja", kazao je Milanović, dodavši da će u prvoj godini vlasti, ako treba i represijom, država riješiti pitanje nelikvidnosti i međusobnog neplaćanja.

O Čačićevoj prometnoj: "To se može dogoditi svakom od nas"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je jednom progovorio o prometnoj nesreći Radimira Čačića u Mađarskoj. "Ne mogu izbjeći to komentirati, Čačić i ja smo dosta puta razgovarali o tome. HDZ koristi svašta, neki od napada su naprosto neljudski, komentari tipa 'čuvajte se vi na cesti'. To je Čačićeva tragedija, to je opterećenje u kampanji, ali ne želim mu otežavati. Na kraju dana, to se može dogoditi svakom od nas, trijeznom i u najboljoj kondiciji", naglasio će šef SDP-a, kazavši da nikad nije izjavio da Mađari koji su stradali nisu bili vezani, kao što je svojevremeno napisano u jednim dnevnim novinama.

Riječ je, podsjetimo, o tekstu o ručku Čačića i Milanovića s gastro-ekspertom Jutarnjeg lista Davorom Butkovićem, koji je nanio priličnu štetu Kukuriku koaliciji, prokazavši njene lidere kao restoranske snobove i elitu koja nema veze sa stvarnim životom u zemlji.

"Svjestan sam da nekim ljudima idem na živce"

Za kraj je došao je set privatnih pitanja. Stanković je prvo otkrio kako je Milanovićeva majka sinu poručila da se u emisiji ne smije, jer tada izgleda cinično, a progovorili su i Milanovićevoj nepopularnosti u anketama. "Nikad nije bilo općeg oduševljenja sa mnom, u najboljim danima sam imao rejting nešto iznad 50 posto. Kad ste šef SDP-a, ne možete težiti tome da budete voljeni kao predsjednik države. Ozbiljni političari manje čitaju svoje ankete, a više ih mijenjaju. Svjestan sam da nekim ljudima idem na živce, ali znam da ne manipuliram i da ne zlorabim javnu funkciju", kazao je.

Milanović, barem tako tvrdi, nije plakao od mladosti, iako muške suze smatra nečim najnormalnijim, a kaže da umjesto plača ponekad ima izljeve bijesa. Upitan je i je li se ikad tukao, na što je kazao da jest, ali u djetinjstvu i mladosti, jer je odrastao u radničkom kvartu Trnje "gdje su se muška djeca tukla". Kako je pitanje neizravno impliciralo i optužbe HDZ-ove Đurđice Sumrak da je obiteljski nasilnik, šef SDP-a je kazao da nikad nikoga nije zlostavljao, niti je osobno ikad bio zlostavljan u životu.

Milanović za gay brakove

Potencijalni premijer bi dozvolio gay brakove, ali nikad ne bi dopustio parovima istog spola da posvajaju djecu, iako osobno smatra da definicija braka treba biti rodno neutralna, "ali ne želi nametati svoje liberalne stavove". "Živim u Hrvatskoj i moram osigurati dijalog", dodao je na ovu temu.

Zoran Milanović privatno povremeno psuje jer se "družio s dečkima koji su psovali sve u šesnaest i nije odrastao u laboratoriju".

Na kraju emisije Aleksandar Stanković se izravno obratio Jadranki Kosor. "Pozivam i aktualnu premijerku da dođe u emisiju.Siguran sam da će doći. Unaprijed joj hvala", kazao je voditelj Nedjeljom u 2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara