Milinović brani Kujundžića: Stvorena je percepcija da ministar mora otići

Milinović brani Kujundžića: Stvorena je percepcija da ministar mora otići
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MILAN KUJUNDŽIĆ više nije ministar zdravstva. Premijer Andrej Plenković jučer ga je smijenio zbog afere s imovinskom karticom pa na skandalozan način objasnio smjenu.

>>> Plenkovićevo objašnjenje Kujundžićeve smjene je golemi skandal

O Kujundžićevoj smjeni oglasio se niz političara, a posljednji među njima je bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

Milinović smatra kako je problem u jednom dijelu u negativnoj percepciji javnosti, ali i u činjenici kako su se gomilali neriješeni problemi u zdravstvenom sektoru.

"Tu je puno detalja"

"Rekao bi Einstein: 'Lakše je razbiti atom, nego percepciju.' Dakle, mog kolegu i bivšeg ministra je, u zadnje vrijeme pogotovo, da se slikovito izrazim, glave stajala jedna negativna slika, percepcija", misli Milinović.

"Dakle, ne možemo reći da nije bilo dobrih poteza, ali i nekakvi problemi u zdravstvenom sustavu su se u protekle tri godine gomilali. Jedan od najvećih problema je i ta financijska nestabilnost zdravstvenog sustava, dug od 7,8 milijardi kuna te negativna percepcija javnosti", kazao je Milinović za N1.

Istaknuo je i kako smatra da je sve bilo po zakonu, ali kako core business dvoje liječnika (Kujundžića i njegove supruge Tatjane) ne može biti građevinska firma.

"Ali puno je tu stvari koje su utjecale. Jedna od njih - supruga bivšeg ministra ima građevinsku firmu. Ne možemo reći da je core business dvaju liječnika građevinska firma. Pa onda likvidacija firme, pa kupovina stana od te firme. Dakle, tu je puno detalja. Premda ja, duboko u sebi, smatram da tu nema ništa što krši zakon. Mislim da je tu sve zakonito, ali još ću jednom reći - percepcija je stvorena da ministar mora otići", naglasio je Milinović.

O novom ministru: Mislim da će dobro odraditi svoj mandat

Što se tiče novog ministra zdravstva Vilija Beroša, Milinović smatra da će on biti više tehnički ministar, budući da nema ni puno vremena, ali da će puno značiti ako uspije riješiti dva akutna problema tog sektora, a to su problem plaća i prekovremenog rada zdravstvenih radnika te liste čekanja.

"Novi ministar neće imati puno mogućnosti pokazati svoju sposobnost. Ako riješi problem plaća kolega u zdravstvenom sustavu, on je napravio puno. Ako uspije bar donekle riješiti liste čekanja, puno je napravio. Eto, to su nekakva dva prioriteta. Mislim da će dobro odraditi svoj mandat", rekao je Milinović za N1.

Misli da je stanje u zdravstvu bilo bolje kad je on bio ministar

Čija je odgovornost provjeravanja ministara? Milinović smatra da je to osobna odgovornost svakog ministra. Kako je rekao, premijer trenutačno ni nema zakonsku polugu da provjerava ministra te bi svatko ponaosob premijera trebao upoznati s potencijalnim problematičnim situacijama.

"Ja bih rekao da je to osobna odgovornost. Karikiram sada, ali ako ja dobijem ponudu da budem ministar, onda je red da ja premijeru kažem sve svoje eventualne slabosti koje mogu utjecati na to da se o meni i vladi stvori loša percepcija. U ovom današnjem trenutku kada nema zakonske obveze provjere ministara, mislim da je to osobna odgovornost svakog od onoga tko se prihvati ministarske funkcije. Premijer bi zapravo radio protuzakonito da službama da nalog da provjere nekoga ako mu to zakon ne dopušta", istaknuo je Milinović i zaključio kako je stanje u zdravstvu danas lošije nego kad je on bio ministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara