Miljuša brane svi, Igora Rađenovića samo oni koji su ga smijenili

KAD VEĆ govorimo o utjecaju mafije... Igor Rađenović smijenjen je s mjesta direktora Zagrebačkih cesta. Navodno na vlastiti zahtjev, ali nakon što je svoj povratak javno uvjetovao garancijama koje je tražio od gradonačelnika Milana Bandića i šefa Holdinga Slobodana Ljubičića. Garancije nije dobio, batinanje je bilo uspješno i posao se sada može nesmetano nastaviti. Da bruka ne bude prevelika, Rađenović je postavljen na dužnost potpredsjednika Holdinga, odakle će koordinirati poslovanje Zagrebačkih cesta. Više se neće petljati u poslove koji se tamo dogovaraju, nego će ih promatrati sa sigurne udaljenosti. I za njega, i za one kojima je toliko smetao da su ga pokušali ubiti.

"Spreman sam se vratiti, ali želim da se osiguraju potrebni uvjeti, a to su učinkoviti i brzi potezi sustava i vlasnika", poručivao je Rađenović s bolesničke postelje. I vratio se, ali ne kamo je želio, gdje je bio najpotrebniji i odakle je bejzbolskim palicama otjeran. Uslijedili su "brzi potezi sustava i vlasnika": na njegovo mjesto privremeno je postavljen financijski direktor i njegov suparnik Slobodan Gracin, a kad su mediji problematizirali to imenovanje, imenovan je Srećko Vučković. Rađenović je, navodno u šali, to prokomentirao: "Svi su oni moji suparnici".

Policijska pratnja tek nakon realiziranih prijetnji

I dok se država digla na noge zbog napada na novinara Dušana Miljuša, dok premijer glumi dušebrižnika, a ministar policije iskazuje dovoljan stupanj nekompetencije za uspješno obavljanje svog posla, Rađenović je batinama otjeran sa svog radnog mjesta. Sad mu policijska zaštita više nije potrebna. Kad ju je trebao, u vrijeme kad je primao prijetnje i uredno ih proslijeđivao policiji, nitko se nije obazirao. Sad kad je pretučen i kad je zbog toga odustao od direktne borbe sa svojim batinašima (svjestan da u tome neće imati ničiju podršku, najmanje gradonačelnika ili šefa Holdinga), dobio je policijsku pratnju. Baš kao i Miljuš koji sada bespomoćno leži u bolnici. Zanimljivo je da se nakon one čuvene "čitulje" obitelji Zečević pisalo da je Miljuš smijenjen s mjesta urednike crne kronike Jutarnjeg lista, a još je zanimljivije da je pretučen večer uoči svjedočenja na sudu povodom tvrdnji Munira Podumljaka da je Bandićevo poglavarstvo "uspješna zločinačka organizacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su u Miljuševu obranu ustali svi novinari, pa i šefovi koji traže od policije da pronađe naručitelje napada. U Rađenovićevu obranu bezvoljno su i cinično ustali oni koji su ga uklonili sa čela tvrtke, pa ga još i neizravno optuživali da je napad isprovocirao svojim beskompromisnim odnosom prema ljudima. Jer, eto, Bandić "uvijek pazi da nekoga ne povrijedi", pa mu se dosad nije ništa dogodilo. I vjerojatno neće. Da stvari budu još bolje, Rađenović je na svom novom supervizorskom poslu dobio i "pomoć" supervizora Slobodana Ljubičića. Koji bi trebao pripaziti da mu se nešto ne dogodi. Da ga opet ne pretuku na cesti ili nešto slično. Ako mu već ovaj pokušaj ubojstva nije bila dovoljna poruka da se okani ćorava posla.

Milanović planira iskoristiti Rađenovića za rušenje Bandića

Neposredno nakon napada u Rađenovićevu obranu pretiho su ustali oni koji ga sada žele iskoristiti u političke svrhe. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović uopće se nije oglasio nakon pokušaja ubojstva njegova istaknutog stranačkog kolege, već je tu dužnost prebacio na glavnog tajnika Igora Dragovana. Valjda mu je to bilo ispod časti. Sada, međutim, Milanović planira iskoristiti Rađenovića za rušenje Bandića sa čela zagrebačke organizacije. Želi iskoristiti njegov imidž borca protiv korupcije kako bi se riješio svog najvećeg stranačkog neprijatelja. Prije mjesec dana nije našao za shodno oglasiti se povodom brutalnog napada na Rađenovića, napraviti pritisak na policiju, istaknuti svog kolegu kao primjer, već se toga dosjetio tek da su novinari digli dreku za Miljuša. Rađenović je tih dana bio sam: napustila ga je stranka, koja ga sada želi instrumentalizirati, a "branili" su ga oni koji mu nisu mogli dati dovoljno garancija da nastavi posao, već su ga bez problema uklonili sa čela Zagrebačkih cesta.

Ako ništa drugo, Rađenović je barem uspio dovesti USKOK u korumpirano gradsko poduzeće. No, USKOK-ova istraga ne mora nužno predstavljati i obračun s kriminalom. Barem ne u ovakvoj Hrvatskoj. Istražitelji su se već bavili Holdingom, pa svejedno ništa se nije dogodilo. Zašto i bi? Sanaderu više odgovara da se Bandić svakoga tjedna brani od optužbi za kriminal. Puno mu manje odgovara da ga novinari svakoga dana prozivaju zbog napada na njihovog kolegu. I zato u Miljuševu obranu ustaju premijer i ministar policije, a u Rađenovićevu nitko. Osim onih kojima je smetao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara