MILOŠEVIĆ NEĆE TRAŽITI PONAVLJANJE PROCESA - PRAVNI SAVJETNIK

Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević ne planira tražiti ponavljanje dvogodišnjeg suđenja pred Haškim sudom (ICTY) iako ostavka predsjedavajućeg suca Richarda Maya otvara tu mogućnost, izjavio njegov pravni savjetnik Dragoljub Ognjanović.

"Ne razmatramo tu mogućnost. Radimo na nastavku suđenja", izjavio je u petak za Reuters Ognjanović, koji će u iduća tri mjeseca sudjelovati u pripremama Miloševića za izvođenje dokaza obrane, čiji je početak zakazan za 8. lipnja.

Pravila ICTY-a predviđaju mogućnost ponavljanja suđenja u slučaju ostavke jednog od tri člana sudskog vijeća, a za nastavak suđenja s novim sucem traži se pristanak optuženog.

Milošević, koji odriče legitimitet ICTY-u, vjerojatno bi tražio ponavljanje dvogodišnjeg procesa kada pravila ICTY-a ne bi imala i iznimku, prema kojoj se suđenje može nastaviti s novim sucem ako preostali suci "jednoglasno odluče da je to u interesu pravde".

Miloševiću je za iznošenje obrane odobreno 150 radnih dana, dvostruko manje od vremena koje su na raspolaganju imali tužitelji, jer je više od pola od dosadašnjih 295 dana postupka utrošeno na njegovo protuispitivanje svjedoka optužbe.

Uz sadašnji režim trodnevnog radnog tjedna, uvjetovan lošim zdravstvenim stanjem optuženog, za 150 radnih dana trebati će 50 tjedna suđenja a Ognjanović procjenjuje da će proces trajati još najmanje dvije godine.

"Vjerujemo da će suđenje trajati još dvije do dvije i pol godine", rekao je Ognjanović. Govoreći o Miloševićevom zdravstvenom stanju rekao je da je "sada bolje, ali da još uvijek nije dobro".

Suđenje je zbog bolesti optuženog do sada prekidano 14 puta a svaki novi prekid, uz stanke za blagdane, produljit će ukupno trajanje, već i sada, najduljeg suđenja za ratne zločine u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milošević do 12. travnja mora podnijeti popis svjedoka i dokaza koje namjerava izvoditi, a 17. svibnja bit će održana konferencija na kojoj će se raspravljati o proceduralnim i administrativnim pitanjima dokaznog postupka obrane.

Do 8. ožujka obrana može uložiti zahtjev za oslobađanje od optužbi za koje smatra da nisu dokazane, a optužba ima 14 dana da na njega odgovori. Nakon toga raspravno vijeće mora odlučiti na koje će od 66 točaka optužbe Milošević morati odgovoriti.

Naime tužiteljstvo je do sada moralo "izvan razumne sumnje" dokazati da je optuženi počinio kaznena djela za koja ga tereti, a ako dokaze za neke točke ili osnove optužbe suci ocjene nedovoljno uvjerljivima optuženi na njih neće morati odgovarati.

Raspravno vijeće odlučuje po kojim osnovama optužbe će optuženi biti oslobođen a za koje mora dokazati svoju nevinost. Odlučujući na temelju podnesaka dviju strana, vijeće ima pravo osloboditi optuženika nekih ili svih optužbi i na vlastitu inicijativu.

Kako je Milošević do sada odbijao mogućnost ulaganja zahtjeva za oslobađanje od optužbi, za koje kaže da ih ne priznaje, vijeće je odobrilo "prijateljima suda" (amici curiae) Branislavu Tapuškoviću i Stevenu Kayu da to učine u njegovo ime.

Zbog vrlo zahtjevnih zadaća koje će Milošević imati u vođenju dokaznog pustupka, vijeće je od "prijatelja suda" zatražilo da mu u drugom dijelu suđenja pruže veću pomoć.

Milošević je optužen za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu 90-tih godina.

(Hina) xdh ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara