Milošević traži prekid suđenja na šest tjedna zbog zdravstvenih problema

BIVŠI jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević zatražio je u utorak od sudskog vijeća Haškog suda stanku u suđenju u trajanju od šest tjedana, zbog zdravstvenih problema koje mu je dijagnosticiralo troje liječnika specijalista iz Rusije, Francuska i Srbije, koji su ga pregledali početkom studenoga na njegov zahtjev.

Milošević, koji se prošlog petka zbog bolesti nije pojavio u sudnici, rekao je da ga je 4. studenoga pregledalo troje vrsnih specijalista koji su ustanovili da mu se stanje nije stabiliziralo, te zbog mogućih komplikacija preporučili mirovanje od šest tjedana.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ, kojem se u Den Haagu sudi za genocid i ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, boluje od hipertrofije lijeve srčane pretklijetke i visokog tlaka, zbog čega mu je suđenje prekidano više od 15 puta.

"Stanje pacijenta nije se stabiliziralo i moguće su komplikacije. Treba odrediti razdoblje mirovanja od fizičkih i intelektualnih aktivnosti u trajanju od najmanje šest tjedana kako bi se stanje stabiliziralo", pročitao je Milošević mišljenje troje specijalista - kardiologa, angiologa i otolaringologa.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson kazao je da vijeće nije dobilo izvješće troje spacijalista, već samo ono pritvorskog liječnika dr. Paulusa Falkea koji je utvrdio da se kod Miloševića radi o iscrpljenosti.

"Dr. Falke dobro zna da već nekoliko mjeseci imam ozbiljne zdravstvene probleme, na koje vam se nisam žalio niti to namjeravam činiti", rekao je optuženi Milošević.

Zatražio je da se poštuje mišljenje liječnika, te se pozvao na raniju odluku Žalbenog vijeća ICTY-a kojom je preporučeno povremeno prekidanje izvođenja dokaza, kako bi se optuženi koji se brani sam mogao oporaviti od napora.

Sudac Robinson zatražio je da vijeće dobije izviješće specijalista kako bi odlučilo o zahtjevu za stanku u suđenju, te naložio Miloševiću da izvede novog svjedoka.

Milošević je za svjedoka obrane izveo umirovljenog kapetana vojske SCG Huseina Sarvanovića, koji je rekao da je Musliman rodom iz BiH te da je 1998. i 1999. na Kosovu zapovijedao jednom motoriziranom četom Prizrenske brigade VJ.

Odgovarajući na pitanja Miloševića on je negirao navode iz optužnice koji se odnose na zločine nad Albancima u području Prizrena, na granici s Albanijom. Zanijekao je navode o ubojstvu 65 albanskih muškaraca i dječaka u selu Suva Reka u ožujku 1999., tvrdeći da je njegova postrojba bila razmještena izvan sela.

Ustvrdio je da je vod minobacača kojim je zapovijedao uvijek gađao samo vojne ciljeve, te kako se čak nikada nije dogodilo da minobacači promaše vojni cilj pa pogode civilni.

Sarvanović je rekao kako tijekom sukoba na Kosovu nije vidio ni jednog ubijenog civila pa čak ni terorista, kako je nazivao pripadnike OVK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara