"Miloševićev režim funkcionirao sa svim obilježjima odgovornosti države"

HRVATSKI zastupnici pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu završili su iznošenje argumenata po pitanju nadležnosti suda za genocid, a sutra bi predstavnici Srbije trebali odgovoriti na argumente koje iznijela Hrvatska. Posljednjeg dana usmene rasprave, u petak, priliku za odgovor imat će Hrvatska, dok se presuda o nadležnosti očekuje tek ove jeseni.
 
Riječ je o tužbi Hrvatske iz 1999. godine, kada je tražila od tadašnje SRJ da kazni sve počinitelje genocida koji se nalaze na njenom teritoriju, te da učini sve da se sazna potpuna i prava istina o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima. Također se traži i povrat kulturnih dobara, te naposljetku da SRJ nadoknadi štetu pojedincima i državi. Tužba se temelji na kršenju Konvencije iz 1948. o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Miloševićev režim funkcionirao sa svim obilježjima odgovornosti države

Hrvatski zastupnici ponovili su danas zahtjev kako Sud mora proglasiti nadležnost za ovaj predmet, kao što je to učinila po predmetu tužbe BiH protiv Srbije za genocid. Naime, argument hrvatske strane je kako je režim Slobodana Miloševića  funkcionirao sa svim obilježjima i odgovornostima države, članice UN-a.

Podsjetimo, pravni tim Srbije u tužbi Hrvatske protiv Savezne Republike Jugoslavije za kršenje konvencija o genocidu zastupa stav kako Međunarodni sud pravde nema nadležnost suditi u sporu, jer u vrijeme kada je tužena, Srbija nije bila članica UN, a ni potpisnica Konvencije o genocidu, na kojoj se temelji nadležnost suda.

James Crawford, britanski pravnik i savjetnik Hrvatske u tužbi istaknuo je kako je 27. travnja 1992. SRJ proglasila svoj državni kontinuitet u odnosu na SFRJ. Drugi savjetnik, također britanski pravnik  Philippe Sands istaknuo je pak kako je odnos SRJ i UN-a u stvarnosti uključio obilježja članstva u UN-u i pravo pristupa Sudu.

Odbijenica tužbe za NATO nije razlog odbijenice za nadležnost suda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je zanimljivo bilo čuti i hrvatski odgovor na tezu pravnog tima Srbije, koji su kao okosnicu obrane uzeli upravo propali slučaj tužbe Srbije protiv NATO zemalja koje su napale i granatirali Srbiju, te se nadaju kako će to biti ključan razlog da se Haag proglasiti nenadležnim za ovaj slučaj. Srbi su naime, zaključili kako im je u propaloj tužbi protiv NATO zemalja sud obrazložio kako zemlja (op.a. Srbija) koja nije bila član UN, ne može se pojaviti pred sudom i voditi postupak protiv NATO zemalja.

"Ta odluka zapravo ne nudi nikakve razloge za takav obrat ili bilo kakvo objašnjenje zašto je Sud odustao svoje ranije dugotrajne i dosljedne pravne prakse", kazao je Sands danas u Haagu, dok je Crawford na kraju izlaganja zaključio kako je prijemom SRJ u UN 2000. godine formalno potvrđeno da je SRJ nedvojbeno i stranka Statuta ICJ iz kojeg proizlazi pristup tom Sudu.

Haag neda Miloševićeve transkripte

"To je samo konačna i formalna potvrda kako su i u razdoblju prije toga bili ispunjeni svi potrebni uvjeti za nadležnost Suda", zaključio je na kraju Crawford.

Recimo na kraju kako Hrvatska svoju tužbu zasniva na izvornim dokumentima, a svojedobno je zatražila transkripte Miloševićeva Vrhovnog savjeta obrane i Štaba vrhovne komande, jer se vjeruje kako se upravo u toj komunikaciji krije i glavni dokaz odgovornosti Srbije za genocid. No danas je iz Haaga odgovoreno kako još ne postoji opravdanost razloga da Hrvatska koristi necenzurirane stenograme razgovora od 1992. do 1996. godine. Hrvatski zastupnik Ivan Šimonović izjavio je danas kako će Hrvatska ponovo podnijeti zahtjev za Miloševićevim transkriptima.

I.Ć.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara