Ministar Bošnjaković kaže da ne vidi zašto bi Kuščević trebao otići

Ministar Bošnjaković kaže da ne vidi zašto bi Kuščević trebao otići
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR pravosuđa Dražen Bošnjaković gostovao je na N1 televiziji gdje je između ostalog pričao i o mogućoj smjeni ministra uprave Lovre Kuščevića.

Bošnjaković: Vodi se rasprava na razini hajke

"O tome će konačnu riječ i ocjenu dati premijer. On ima informacije na raspolaganju ili ih još uvijek traži i nakon toga on će donijeti odluku. Po onome što ja vidim, ja mislim da nema elemenata za to. Ovo što je rekao premijer odnosi se na neka druga vremena koja su bila", rekao je Bošnjaković.

O radnjama nije htio govoriti.

"Ja o radnjama neću govoriti jer tu nemam nekakav uvid. Ako se radi o radnjama koje su kažnjive i koje su u nekoj kaznenoj zoni, onda bi se dalo razgovarati. Međutim, ja o svemu nisam stekao dojam da ima elemenata kaznene ili prekršajne odgovornosti niti da su ikakvi postupci pokrenuti, tako da s te strane ja ne vidim nikakve čvrste razloge za to. Ali to je pitanje, moram priznati, s kojim se ja ne bavim", kazao je Bošnjaković.

Na pitanje kakvu percepciju građani mogu imati nakon ovog slučaja Kuščević, ministar Bošnjaković je rekao:

"Vodi se u medijima jedna rasprava koja je podignuta na razinu hajke. Da se tu dogodilo neko kazneno postupanje, ali takvih stvari ja nisam vidio u medijima da itko raspolaže s takvim podacima. Volio bih vidjeti ozbiljne činjenice na stolu, volio bih vidjeti temeljem čega se to traži. U ovoj fazi nisam to vidio. Moram reći da mi je žao da je cijeli medijski prostor preplavljen tim temama jer Hrvatska ima puno snažnijih tema o kojima treba razgovarati. Bojim se da su u drugi plan došli dobri makroekonomski rezultati, a mislim da bi o tome trebalo razgovarati. Mi ne možemo nekoga kriminalizirati temeljem dojma. Ne možemo raditi hajku i harangu na nekoga temeljem dojma, nego temeljem konkretnih činjenica i konkretnih dokaza. Što se tiče ovih stvari koje ste rekli kao bogaćenja, jučer su bile prenamjene zemljišta, danas su prenamjene zemljišta i sutra će biti. O tome odlučuje lokalna zajednica. U tim prenamjenama neka lokalna zajednica odlučuje koji dio nekakvog prostora će biti u ovakvoj uporabi ili onakvoj", rekao je Bošnjaković.

Bošnjaković: Medijski napisi nisu za mene činjenica

To što lokalno vijeće pod vodstvom HDZ-a prenamijeni zemljište općinskom načelniku koji lobira za tu promjenu GUP-a i koji od nje profitira Bošnjakoviću nije sporno.

"Ja kao prvo to ne znam. Ja bih volio vidjeti dokumente o tome o čemu vi govorite. U medijima je vrlo često stajalo ono što nije točno i zato imam jedan odmak od toga. Međutim, u svim tim prenamjenama uvijek je zapravo ključno ono kako zajednica se odnosi prema svemu tome. Ja ne vjerujem da je to odluka pojedinca i niti da o tome jedan pojedinac može takve donositi odluke. To donose općinska i gradska vijeća na prijedlog kolektivnih tijela. Tu ide i javna rasprava u kojoj svi sudjeluju. Ja bih volio o tome raspravljati temeljem činjenica. Medijski napisi nisu za mene činjenica", kazao je Bošnjaković za N1.

Činjenica je da se sutkinji Ivani Domić, suspendiranoj zbog sumnjivih prenamjena, sudi punih 13 godina. Ta sutkinja je prenamijenila i neka zemljišta koja su u vlasništvu obitelji Kuščević. Kako to prema Bošnjakoviću utječe na dojam građana o percepciji?

"Prema meni, nije u redu da se sudi 13 godina. Nema tog postupka to kad je pojedinac da to ne bi trebalo biti prije riješeno. Vrlo sam nezadovoljan s takvim postupcima koji toliko godina traju. Ako je taj postupak otvoren, onda o njemu nećemo razgovarati jer sutra može završiti. Jedino što smatram da nije u redu da toliko dugo traje", zaključio je Bošnjaković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara