Ministar branitelja nema rješenja po pitanju uhićenih članova HVO-a, kaže da ga Vlada traži

Ministar branitelja nema rješenja po pitanju uhićenih članova HVO-a, kaže da ga Vlada traži

Foto: Hina

SABORSKI Klub HDZ-a podržao je korake koje Vlada poduzima u vezi uhićenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Bosanskoj Posavini.

"Jasno smo podržali Vladu u nastojanjima da brine o našim državljanima uhićenima u BiH", rekao je novinarima nakon sjednice Kluba njegov predsjednik Branko Bačić.

HDZ-ov klub će, najavio je, na konferenciji za novinare još jednom upozoriti na uhićenje zapovjednika HVO-a te na "ekstenzivno i selektivno optuživanje časnika HVO-a i kontinuirani proces institucionalnog obespravljivanja Hrvata u BiH".

O tim problemima u četvrtak će govoriti zastupnici Božo Ljubić i Željko Raguž.

Upitan hoće li Klub HDZ-a tražiti da se Vladin predstavnik obrati Saboru u vezi situacije u BiH, Bačić je kazao kako će o tome donijeti zaključak nakon današnje sjednice Vlade, koja će raspravljati o potezima koje hrvatske vlasti poduzimaju u vezi uhićenja pripadnika HVO-a.

Medved: Vlada traži rješenje

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je vezano za uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju da Vlada i resorna ministarstva intenzivno rade na iznalaženju odgovarajućih rješenja i mjera o čemu će na sjednici govoriti premijer Andrej Plenković.

"Imat ćete priliku čuti danas predsjednika Vlade na početku sjednice. Doznat ćete sve detalje", rekao je Medved novinarima upitan za prve korake.

Drugi ministri nisu željeli komentirali slučaj uhićenja.

Vlada bi na današnjoj sjednici, uz ostalo, trebala donijeti odluku o ponovnom pokretanju Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima, a na sjednici će se raspravljati i o tome što hrvatske vlasti poduzimaju u vezi uhićenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju, koji uz bosansko-herecegovačko imaju i hrvatsko državljanstvo.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara