Ministar Ćorić: Hrvatsku treba učiniti što manje energetski ovisnom

Ministar Ćorić: Hrvatsku treba učiniti što manje energetski ovisnom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKU je potrebno učiniti što manje energetski ovisnom u kontekstu dobavnih pravaca i proizvodnje, istaknuo je danas ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na konferenciji "Energija u 21. stoljeću", održanoj povodom 45 godina poslovanja Jadranskog naftovoda (JANAF).

JANAF je proteklih 45 godina jedan od ključnih igrača na energetskom tržištu i njegova uloga, kao i uloga Plinacra u području plinske infrastrukture i transporta, čini Hrvatsku energetski sigurnom zemljom, kazao je Ćorić, napomenuvši da JANAF-ova uloga u naftnom i energetskom sektoru iz godine u godinu jača, što pokazuju i rezultati te kompanije. 

Istaknuo je kako Hrvatska u energetskoj strategiji do 2030., odnosno 2050. ide u smjeru afirmacije obnovljivih izvora energije, no neovisno o tome, u tranzicijskom razdoblju uloga nafte i plina neće se značajnije umanjiti.

"Upravo zbog toga je potrebno Hrvatsku svakim danom učiniti što manje energetski ovisnom i u kontekstu dobavnih pravaca, a tu JANAF igra važnu ulogu, ali i u kontekstu proizvodnje, gdje veseli činjenica da će se hrvatske rezerve proizvodnje u idućem razdoblju po pitanju ugljikovodika povećavati", rekao je Ćorić.

Kazao je i da Hrvatska poduzima sve mjere i korake kako do poremećaja u opskrbi ne bi došlo te kako su ciljevi jasni - važnost i jačanje opskrbnih pravaca uz revitalizaciju domaće proizvodnje, ali i aktivaciju novih energetskih resursa.

Horvat o krizi u Hrvatskoj: To je kriza menadžmenta i loših poslovnih odluka

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je JANAF kičma ne samo energetskog, nego cjelokupnog gospodarskog sustava.

"Zato i u 2020. očekujemo JANAF na listi investitora i kao tvrtku koja će doprinijeti ukupnom gospodarskom rastu", istaknuo je Horvat.

Ponovio je kako uvijek govori da ako postoji kriza u Hrvatskoj, onda je to kriza menadžmenta i loših poslovnih odluka.

"A JANAF je dokaz da se kompanije u Hrvatskoj mogu voditi dobro, profitabilno i da mogu biti ključni igrači i u regiji i šire", rekao je Horvat.

Naglasio je da su industrija i inovacije kroz nove investicije ključne te kako od Janafa i ostalih trgovačkih društava u većinskom ili stopostotnom vlasništvu države očekuju da budu generator investicijskog rasta, kao i ukupnog gospodarskog rasta.

Predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević istaknuo je da kompanija iz godine u godinu sve bolje posluje. U zadnjih pet godina, naveo je, JANAF je bio jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, ne samo u javnom sektoru, nego i u privatnom.

"Naše investicije su prelazile 2,5 milijardi kuna, što je rezultiralo time da smo jedan od najučinkovitijih kompanija i pokazatelj smo da između državnog i privatnog vlasništva ne postoji razlika, već je bitno upravljanje", rekao je Kovačević napominjući da su kompaniju reorganizirali, redizajnirali i pretvorili je u kompaniju koja nije više samo transportna, već mala naftna kompanija.

U idućem razdoblju, kako je rekao, misle raditi na investicijskim projektima vezanim uz naftne derivate i opskrbi regije naftnim derivatima, za što će im trebati novi investicijski ciklus. Prioritetne aktivnosti, kako je kazao, bit će usmjerene u daljnju modernizaciju i digitalizaciju sustava te poboljšanje energetske učinkovitosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara