Ministar Ćorić: Poskupljenje odvoza otpada u Zagrebu još nije potvrđeno

Ministar Ćorić: Poskupljenje odvoza otpada u Zagrebu još nije potvrđeno
Foto: Hina

MINISTAR zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić komentirao je najavu o navodnom povećanju cijene odvoza miješanog komunalnog otpada u Zagrebu rekavši kako poskupljenje još nisu potvrdili Čistoća i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te poručio kako svaki cjenik mora imati uporište u realnim troškovima gospodarenja otpadom na razini jedinice lokalne samouprave.   

Ćorić je nakon vladine sjednice rekao novinarima da je informacija o poskupljenju odvoza smeća u javnost došla neformalno i još uvijek je nisu potvrdili Čistoća i Bandić pa treba pričekati i vidjeti o čemu se konkretno radi.

Cijenu komunalnih usluga u Zagrebu, kao i u svakoj jedinici lokalne samouprave, propisuje gradonačelnik, odnosno čelnik jedinice lokalne samouprave temeljem cjenika i obrazloženja lokalnog komunalnog poduzeća, u konkretnom slučaju zagrebačke Čistoće, kaže Ćorić.

Povećanje cijene

Cjenik bi trebao pratiti realne troškove prikupljanja i gospodarenja otpadom na razini jedinice lokalne samouprave, istaknuo je. 

Komentirajući to što u Čistoći povećanje cijene pravdaju troškovima novog sustava razvrstavanja otpada i reciklaže, Ćorić je rekao kako se "možete pokušati opravdati za bilo što", no postoje jedinice lokalne samouprave koje donošenjem Uredbe i ulaskom u novi sustav nisu poskupjele svoje komunalne usluge.

"To znači da su neke akcije po tom pitanju provele u prethodnom razdoblju. Dakle, sve ovisi o tome koliko je koji sustav bio spreman na uvođenje reda i odvojeno prikupljanje", kazao je.

Sigurno su izdaci Grada Zagreba, s obzirom na kompleksnost cijelog procesa, veći u odnosu na neke manje jedinice lokalne samouprave. Međutim, nisam vidio informaciju o tome kolike su te cijene ni cjenike, rekao je Ćorić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara