Ministar Horvat sastao se s kosovskim ministrom trgovine i industrije

Ministar Horvat sastao se s kosovskim ministrom trgovine i industrije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

MINISTAR gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat se u Zagrebu sastao s ministrom trgovine i industrije Republike Kosovo Endritom Shalom, a razgovarali su i o mogućnostima povećanja robne razmjene te kako kompenzirati mjeru povećanja carina s 10 na 100 posto koju je Kosovo uvelo na robu proizvedenu u BiH i Republici Srbiji, izvijestili su iz Ministarstva. 

Ministar Shala nalazi se u službenom posjetu Hrvatskoj, a tijekom razgovora dvojice ministara "potvrđeni su vrlo dobri odnosi Hrvatske i Kosova te su naglašeni gospodarski interesi koji mogu doprinijeti povećanju robne razmjene".

Razgovarali o uvođenju direktnog leta Zagreb-Priština

"Ministri Horvat i Shala razgovarali su i o inicijativi uvođenja direktnog leta na relaciji Zagreb-Priština, razmijenjena su mišljenja o zakonskim rješenjima kojima se uređuje poslovna klima i poticanje ulaganja te je izražena obostrana namjera za daljnjom suradnjom na području europskih integracija", navodi se u priopćenju.

"Također, razgovarali su kako kompenzirati mjeru povećanja carina s 10 na 100 posto koju je Republika Kosovo uvela na robu proizvedenu u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji. Dvije strane su se složile da nastave razgovore kako bi se uspješna suradnja nastavila i u 2019. godini", ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Prema podacima koje iznose, robna je razmjena između dvije zemlje u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila 55,5 milijuna eura, što je povećanje za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Pritom je Hrvatska na Kosovo izvezla roba u iznosu od 53,8 milijuna eura, što je porast za 22,2 posto, dok je uvoz iz Kosova iznosio 1,7 milijuna eura, što je povećanje od 21,3 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2017. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara