Ministar Jurčić u petak u Splitskoj željezari

Vodstvo splitske Željezare u Kaštel Sućurcu izvijestilo je danas da ministar gospodarstva Ljubo Jurčić dolazi u petak, 14. ožujka, u tvornicu na sastanak s Upravom, Nadzornim odborom i sindikatima, kako bi zajednički svladali teškoće u toj tvornici koja je već 35 dana bez struje.

Radnici, njih 416, nisu primili šest plaća, a Sindikat metalaca Hrvatske poručio je da će o štrajku i blokadi Jadranske magistrale koju su najavili za ponedjeljak odlučiti nakon razgovora s ministrom Jurčićem.

Uprava je ustrajna u zahtjevu da država odobri dodatna jamstva za 50 milijuna kuna zajma za pokretanje proizvodnje. Predsjednik Uprave Jakov Miljak kazao je danas za Hinu da o sastanku s ministrom Jurčićem ovisi sudbina Željezare. Podupro je pravo radnika na štrajk, ali je zamolio sindikate da pričekaju, osobito s blokadom Jadranske magistrale, dok ne završe razgovori s Jurčićem.

Kako je za Hinu izjavio predsjednik Sindikata za Splitsko-dalmatinsku županiju Vedran Dragičević, od ministra Jurčića će zatražiti da im izravno odgovori kani li Vlada Željezaru poslati u stečaj. Po njegovim riječima na to upućuje upravo tako dugo isključenje struje, t.j. "cilj je stečaj i jeftinija prodaja tvornice od njezine prave vrijednosti". Upozorio je da će u tom slučaju svi dugovi i 22 milijuna eura zajma uložena u Željezaru pasti na teret poreznih obveznika.

U Ministarstvu gospodarstva kažu da se radi kvalitetno i dugoročno rješenje za splitsku Željezaru te da bi ministar Jurčić u petak trebao posjetiti Split.

(Hina) merc dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara