Ministar Kovač: Moramo prestati koristiti pojam "regija", promijenit ćemo način razmišljanja

Ministar Kovač: Moramo prestati koristiti pojam "regija", promijenit ćemo način razmišljanja

Foto: FAH

NOVI ministar vanjskih poslova Miro Kovač večeras je gostovao u Dnevniku HRT-a. Kovač se osvrnuo na nekoliko aktualnih tema, među kojima i na migrantsku krizu.

"Moramo prestati koristiti pojam "regija", on je nejasan. Imamo susjede i oni imaju svoje ime - Slovenija, Italija, Srbija i šire. To je termin za koji želim da se koristi. Regija su zemlje u Uniji ali i one na jugoistoku Europe. Moramo koristiti precizne termine - moramo reći "u RH i šire", što sam rekao i djelatnicima u Ministarstvu. Promijenit ćemo način razmišljanja, Hrvatska je emancipirana zemlja i tako ćemo se ponašati", kazao je.

"Sve dok velike zemlje prihvaćaju migrante stanje je pod kontrolom a ako jedna od tih zemalja odluči zatvoriti svoje granice, onda će i RH morati zatvoriti svoje i čuvati svoj teritorij. Mi smo za civilizirano rješenje, bit ćemo humani i kulturni ali jasno je da su kapaciteti ograničeni", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač je rekao i da je premijer Tihomir Orešković još u petak kontaktirao sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom i da očekuje njihov skori susret.

"Krenut ćemo u saniranje odnosa sa susjedima i koorodinaciji izbjegličke krize", ističe.
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara