Kovač se opet sramoti: Pričao o odnosima s Izraelom u vrijeme dok ni Izrael ni RH nisu postojali

Kovač se opet sramoti: Pričao o odnosima s Izraelom u vrijeme dok ni Izrael ni RH nisu postojali

Foto: FAH

MINISTAR vanjskih i europskih poslova HDZ-ov Miro Kovač opet se uspio osramotiti, ovaj put u službenom posjetu Izraelu. Novu oubiljnu sramotu izgovorio je u Jeruzalemu gdje je održao predavanje članovima Izraelskog vijeća za vanjske odnose i Svjetskog židovsog kongresa u kojem je govorio o odnosima Hrvatske i Izraela.

"Hrvatska i Izrael imaju vrlo dobre odnose osim razdoblja Drugog svjetskog rata, što je bio rezultat velike igre, ali mi prihvaćamo odgovornost", rekao je Kovač Izraelcima. Problem je u tome što Izrael i Hrvatska u Drugom svjetskom ratu, a ni ranije, nisu imali nikakve odnose jer tada Izrael nije ni postojao.

Država Izrael osnovana je, naime, tek 1948. godine, a još važnije, u doba Drugog svjetskog rata rasne zakone je imala nepriznata kvinsliška tvorevina NDH, dok su istovremeno upravo brojni Židovi zajedno s Hrvatima sudjelovali u hrvatskom antifašističkom pokretu.

Kovaču je ovo samo najnoviji u nizu sramotnih istupa. Prije nekoliko tjedana javio se u Dnevnik HRT-a i govorio usporeno i nepovezeno zbog čega su se gledatelji pitali je li pijan.

Prije nekoliko mjeseci, notornog je neofašistu i dilera kokaina Bujanca, gostujući u njegovoj emisiji, nazvao prosvjetiteljem i enciklopedistom, što sada kada vidimo kakvo je Kovačevo poznavanje povijesti, i nije toliko čudno.

Kovač je, inače, i na nedavnom općem saboru HDZ-a doživio fijasko. Stranački kolege ga, naime, nisu izabrali za potpredsjednika stranke.

Državna informativna agencija HINA koja je prva objavila Kovačevu izjavu, kasno poslijepodne objavila je ispravak, tvrdeći da je Kovač izjavio da su Hrvati i Židovi imali dobre odnose, a ne Hrvatska i Izrael. Ako je to točno, i dalje ostaje pitanje zašto je hrvatski šef diplomacije rekao da su (svi) Hrvati u Drugom svjetskom ratu imali loše odnose s Židovima i zašto daje legimitet nacističkoj NDH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara