Ministar Kovačević pozvao vladu i pravosuđe na sankcioniranje prekršitelja

ZA RUŠENJE 61 bespravno sagrađenog objekta lani je iz državnog proračuna utrošeno oko četiri milijuna kuna, dok su 282 bespravno sagrađena objekta srušili vlasnici o svom trošku, podaci su iz godišnjeg izvješća o radu Uprave za inspekcijske poslove.

Inače, inspekcija je lani evidentirala 10.000 bespravno sagrađenih objekata.

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da je bespravnom gradnjom najugroženiji obalni pojas.

Vladu i Ministarstvo pravosuđa pozvao je na efikasnije sankcioniranje svih koji svjesno krše zakone vezane za područje gradnje i urbanizma, okoliša i prirode.

Rekao je da je 93 posto kazni koje su prekršiteljima u gradnji izrekli sudovi minimalno ili ispod minimalnih te da to ne pridonosi ciljevima uspostave pravne države. Slična je situacija i sa prekršiteljima u području prirode i okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Time se izravno potiču prekršitelji, ustvrdio je Kovačević te izrazio nadu da će Vlada toj "praksi" stati na kraj.

Naveo je da je problem što veliki broj građana u potpunosti ignorira zakon i što se broj onih koji ga svjesno krši ne smanjuje.

Novinari su ga pitali što je poduzeo budući je i prije upozoravao na taj problem Kovačević je izjavio da je obavijestio ministricu pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, te predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Vladimira Gredelja.

O spomenutom izvješću Vlada će raspravljati idući tjedan, rekao je Kovačević.

Dodao je da će se nakon donošenja zakona o prostornom uređenju, koji je još uvijek u saborskoj proceduri olakšati dobivanje građevinske dozvole.

U sve četiri službe (urbanistička, građevna, zaštita okoliša i zaštita prirode) radi oko 200 inspektora što je, rečeno je, nedovoljno, no ipak su u prošloj godini bili učinkovitiji u odnosu na 2001.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara