Ministar Kuščević uhvaćen u krivolovu?

Ministar Kuščević uhvaćen u krivolovu?
Foto: Morski.hr

MINISTAR uprave Lovro Kuščević strastveni je ribič. Tu i tamo se čak i javno pohvali dobrim ulovom na Facebooku pa je tako još prije dvije godine objavio dvije fotografije ulova, koje su privukle pažnju ljudi. Kasnije ih je izbrisao.

Naime, Kuščević na jednoj od tih fotografija drži dva igluna, dok na drugoj pozira uz uzgajalište riba s dvije male orade. Kako piše portal Morski, u oba slučaja postoji mogućnost teškog nesportskog ribolova, a kod drugog ulova i mogućnost prekršaja koji se kažnjava i do 200.000 kuna.

Četvorica Makarana su za sličan prekršaj kažnjena

Na prvoj fotografiji Kuščević drži ulovljene iglune. Prema Naredbi o zaštiti riba i drugih morskih organizama, ulovljeni iglun smije biti dulji od 120 centimetara, ali kraći ne smije biti nikako. Kako se vidi iz fotografije, duljina svake od obje ulovljene ribe zajedno s kljunom je upola manja.

Za sličan takav slučaj prije više od pet godina kažnjena su četvorica Makarana koja su se javno pohvalila ulovom iglana težine 15 i 17 kilograma, što je puno više od primjeraka igluna koje je ulovio Kuščević. Kazna za ovakav prekršaj kreće se između 10.000 i 150.000 kuna.

Je li ministar uprave zaista krivolovio ribe?

"Ti igluni su ulovljeni izvan svih propisa i regula. Za to bi nekom od nas oderalo kožu na sudu", smatra Damir Jerkov iz Facebook grupe Zaustavimo devastaciju Jadrana.

Na drugoj fotografiji, Kuščević pozira s ulovom od dvije orade. Ono što je ovdje problem je pozicija ulova. Naime, ministar uprave zabacio je štapove u neposrednoj blizini uzgajališta, a sportski i rekreacijski ribolov na moru zabranjen je oko objekta marikulture, odnosno na udaljenosti od 200 metara od uzgajališta riba ili 100 metara od uzgajališta školjkaša.

"Prosječnog sportskog ribolovca s razlogom se potjera ukoliko lovi uokolo ribogojilišta, jer je potencijalna opasnost da ribolovni alat ostane u nekoj od mreža ili konopa ribogojilišta velika, a onda i opasnost za ozljedu radnika. Ma ne bih ni ja dozvolio da mi svatko dolazi blizu kaveza, ljudi plaćaju, troše na hranu, ronitelje, održavanje… Ima li ova hobotnica u vrši dozvoljen jedan kilogram i nosi li ministar s mora baš sve što ulovi, procijenite sami", rekao je Jerkov za portal Morski.

"Ja sam uočio krivolov, počinitelj me ne zanima, samo me zanima da za to odgovara jednako kao i svi ostali građani Republike Hrvatske", zaključio je Jerkov.

"Nikad nisam sudjelovao u ovom ribolovu"

Slučaj je prokomentirao i sam Kuščević.

"Nikad nisam lovio niti ulovio igluna. Radi se o fotografiji staroj više od četiri godine, kad sam se fotografirao s ulovom jedne od ribarskih koća u Hvarskom kanalu, od koje sam kupovao ribu.

Imaju li ili nemaju ribe potrebnu dužinu, uistinu ne znam. Žao mi je ako fotografija bilo koga vrijeđa. To nije bila moja namjera, pogotovo jer nikad nisam sudjelovao u ovom ribolovu niti posjedujem opremu za takav ribolov", rekao je Kuščević za RTL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara