Ministar Ljajić osjeća se "poniženim"zbog paljenja džamija u Beogradu i Nišu

MINISTAR za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak da se osjeća poniženim zbog paljenja džamija u Beogradu i Nišu, te da će to loše utjecati na ugled Srbije u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kad sam čuo da gori džamija u Nišu, zvao sam i predstavnike Sigurnosno informativne agencije (BIA) i policije i ukazao im na mogućnost da se nešto slično dogodi u Beogradu. Rečeno mi je da je policija učinila sve, da su kordoni policije tamo i da će džamija biti zaštićena. Nažalost, nakon toga smo vidjeli skoro direktan prijenos paljenja džamije, čime je napravljena neprocjenjiva šteta za zemlju, prije svega politička. Ja sam pogođen po više osnova, kao vjernik se osjećam poniženim, ali i kao čovjek koji je tri godine radio na popravljanju međunarodnog imidža zemlje, govorio sam o tome da su unaprijeđena vjerska prava svih vjerskih zajednica, a sada sam, posljednjim događajima na neki način demantiran", kazao je ministar Ljajić Radiju B92.

Bajrakli džamija u Beogradu, devastirana u noći na četvrtak, potiče iz 16. stoljeća, dok je Islam-agina džamija, koja je spaljena u Nišu, sagrađena 1720. godine, a obnovljena 1870. godine, i bila je jedina u potpunosti očuvana džamija u Nišu od dvadesetak, koliko ih je bilo izgrađeno u turskom periodu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara