Ministar obrane Rončević: Između Hrvatske i Mađarske ne postoji ni jedno otvoreno pitanje

"IZMEĐU Hrvatske i Mađarske ne postoji niti jedno otvoreno pitanje", izjavio je hrvatski ministar obrane Berislav Rončević, koji se danas sastao u Mađarskoj sa svojim mađarskim kolegom Ferencom Juhaszom, u sklopu godišnjeg Plana bilateralne vojne suradnje

"Mađarska daje jaku i stalnu potporu hrvatskim ambicijama za pristupanje NATO-u, i trebala bi uskoro od Francuske preuzeti ulogu neposredne kontakt zemlje Hrvatskoj za NATO", izjavio je ministar Rončević na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka u vojnom odmaralištu u Kaszopuszta, pokraj Nagykanizse. I mađarski ministar obrane Ferenc Juhasz naglasio je da između Mađarske i Hrvatske postoji odlična suradnja.

Odgovarajući na novinarski upit hrvatski ministar obrane Rončević potvrdio je da je sa svojim mađarskim kolegom razgovarao i o suradnji dviju država na području borbe protiv terorizma.

"U realizaciji odnosa kontakt zemalja nužno je potpisati i Sporazum o zaštiti sigurnosti podataka, koji je već pripremljen, i još jednom će ga pregledati zajedničke ekspertne skupine, te bi nakon toga trebao biti potpisan na razini vlada", izvijestio je ministar Rončević.

Također je rekao kako je Mađarska izrazila potporu pristupanju Republike Hrvatske vojnoj komponenti Kvadrilaterale, te da je dogovoreno da tijekom godine ekspertne skupine daju operativne prijedloge na koji bi način Hrvatska u tome sudjelovala.

"Željeli smo čuti mađarska iskustva u procesu reforme, prilagodbe i pristupanja NATO savezu, s obzirom da je Mađarska nedavno obilježila pet godina od pristupanja tom Savezu", kazao je hrvatski ministar obrane.

"Mađarska su nam iskustva dragocjena i zbog činjenice da je njezina vojska prešla iz sustava individualne, u sustav kolektivne obrane, a danas smo se upoznali i s teškoćama s kojima su se suočavali u tom procesu", dodao je.

Ministar Rončević naglasio je i da je mađarskog kolegu izvijestio o tijeku reforme i procesu prilagodbe hrvatskih Oružanih snaga NATO standardima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom radnog ručka razmijenili smo iskustva i o sudjelovanju u međunarodnim mirovnim misijama, budući da Mađarska aktivno sudjeluje u Iraku, a Hrvatska ima značajnu aktivnu ulogu u Afganistanu", napomenuo je hrvatski ministar obrane Berislav Rončević.

Naglašavajući da između Mađarske i Hrvatske postoji odlična suradnja, mađarski ministar obrane Ferenc Juhasz rekao je da je "Mađarska, glede integracija, otišla korak dalje" te da "drži svojom povijesnom obvezom i zadaćom pomagati integraciju Hrvatske, jer smatra da je od velikog značaja da sve susjedne države pripadaju istoj integraciji".

Ocijenio je i da postoje velike mogućnosti jačanja hrvatsko-mađarske suradnje i partnerskih odnosa.

"Uvjeren sam da će to pridonijeti osiguranju mira na čitavom području ovog dijela Europe", rekao je mađarski ministar obrane Ferenc Juhasz.

Izrazio je i spremnost Mađarske da Hrvatskoj ukaže na vlastite pogreške, učinjene u procesu pristupanja integracijama.(Hina) xdmak ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara