Ministar Panenić: Pobijedit ćemo u arbitraži oko INA-e, svi koji sumnjaju u to štete Hrvatskoj

Ministar Panenić: Pobijedit ćemo u arbitraži oko INA-e, svi koji sumnjaju u to štete Hrvatskoj

Foto: FAH

MINISTAR Tomislav Panenić danas se u Dnevniku Nove TV osvrnuo na više pitanja iz sektora gospodarstva, uključujući arbitražu oko INA-e te izmjene po pitanju rada inspekcija.

Prvo se osvrnuo na pitanje imenovanja u državnim firmama.

"Prvo kvalitetna analiza, sama imenovanja ne mogu se raditi samo da se netko smijeni, prvo treba utvrditi jesu li tvrtke uspješno poslovale. Ako idemo s imenovanjima, provodit će se javni natječaji, bit će imenovani stručni ljudi, kompetentni.

Postavlja se pitanja o plaći, tu imamo ograničenja. Nadamo se da ćemo naći ljude koji su motivirani voditi takve tvrtke.

Arbitraža o INA-i

"Ne želimo da politika ima utjecaj u imenovanju, poduzeća moramo voditi tržišno, tu moraju biti ljudi koji su stručni, koji se mogu nositi s tvrtkama neovisno o politici.

Zašto se smjenjuju cjelokupne uprave, kad možemo imati prijelazne? Bitno je nastaviti kontinuitet", kazao je, a potom se osvrnuo i na INA-u.

"Arbitraža je pokrenuta iz opravdanih razloga, štetna prodaja plinskog biznisa i preuzimanje vlasničkih prava. Mi idemo sa činjenicama koje su nepobitne, kao ministar i građanin nemam sumnji da će arbitraža završiti dobro. Svi koji sumnjaju u to čine Hrvatsku veliku štetu, to je nacionalni interes, moramo svi stati iza toga", rekao je.

O inspekcijama

"Nećemo više dozvoliti da inspektor kad dođe za manje prekršaje da kažnjava poduzetnike. Time otvaramo mogućnost da inspektor ako vidi manje nepravilnosti da ispravi, ako se ne može, da se u nekog roku to otkloni.

Diskreciono pravo inspektora ćemo ograničiti, on će jasno po zakonu postupati, ukidamo prostor za korupciju", kaže Panenić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara