ministar pankretić na danima vina u Međimurju

Dane vina u Međimurju "Urbanovo 2003.", koji se održavaju u Svetom Urbanu i okolnom vinogorju, posjetio je danas ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić istaknuvši tom prigodom da su dvojbe oko zakona o vinu riješene te da će idući tjedan Sabor donijeti Zakon u kojem se vino smatra prehrambenim proizvodom.

Za obilaska podruma najpoznatijih međimurskih vinograda ministar Pankretić je pozvao sve vinare koji će imati vino s geografskim porijeklom da krenu u promidžbu kako bi se ponosili kakvoćom hrvatskih vina. Istaknuvši da treba promicati vina i vinske ceste, ustvrdio je da Hrvatska s vinogradarstvom, za razliku od tradicionalnih poljoprivrednih kultura, može ići prema zahtjevima Europe.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o razrješenje ravnatelja Robnih zaliha Srećka Kramarića zbog prekoračenja ovlasti, Pankretić je najavio da će "Ministarstvo poljoprivrede inzistirati da se neke stvari raščiste". "Mislim da se stvorila kampanja čiji je cilj ušutkati neke ljude koji ne bi trebali reći sve što znaju", rekao je ministar Pankretić. Ne kazavši koji su to ljudi, Pankretić je rekao da će to zasigurno utvrditi nadležna državna tijela.

Uz međimurskog župana i dožupana Branka Levačića i Marijana Vukšića te ostale uzvanike iz političkog i javnog života Međimurske županije "Urbanovo" je proslavio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Baltazar Jalšovec (Libra). Kazavši kako je u Saboru branio predloženi zakon o vinu, Jalšovec je rekao da je primio mnoga prosvjedna pisama, posebice od pivara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od organizatora Dana vina je Društvo vinogradara i vinara "Hortus Croatiae", sa sjedištem u Štrigovi, koji su u trodnevnom slavlju priredili i okrugli stol na temu "Okrupnjavanja malih vinarskih gospodarstava pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju". Na skupu su bili i predstavnici iz ostalih gradova susjednih zemalja koji nose ime Sveti Urban.

"Urbanovo" se nastavlja sutra misom, mjesnim proštenjem, natjecanjem u vinskim igrama, a najistaknutijem međimurskom vinaru bit će dodijeljena godišnja nagrada.

(Hina) vhač mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara