Ministar Pavić: Prijedlog SDP-a o dodatku na mirovine je paušalno rješenje

Ministar Pavić: Prijedlog SDP-a o dodatku na mirovine je paušalno rješenje

Foto: Hina

MINISTAR rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić komentirao je SDP-ov prijedlog dopuna Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema zakonu o mirovinskom osiguranju rekavši kako se radi o paušalnom rješenju.

SDP-ov prijedlog, koji je predstavio Mirando Mrsić, predviđa da se dodatak na mirovinu, koji se do sada isplaćivao samo onima koji su bili u prvom stupu, proširi na sve one koji će primati mirovine iz prvog i drugog mirovinskog stupa, a to su svi oni koji su rođeni od 1962. godine, pa bi tako primali dodatak na mirovinu od 700 kuna.

"Kolega Mrsić je predstavio taj zakonski prijedlog, ali taj problem nije od danas, mogao ga je predstaviti dok je bio ministar. Ne znam detalje prijedloga, ali ono što sam vidio iz medija - to je paušalno rješenje, ne znam ide li u samu razradu", izjavio je Pavić novinarima.

"Upravo završavamo analizu"

Poručio je kako  treba pogledati za svaku generaciju od 62. godine pojedinačno kako ne bi izazvali nove podjele, jer nekima je potreban dodatak od 27 posto, a nekima i manja.

"Ove je godine 17 takvih, sljedeće godine 50. Riješit ćemo taj problem tako da napravimo kvalitetnu analizu, koju upravo završavamo, i onda ćemo izaći s cjelovitim prijedlogom kako ne bismo nikoga dodatno ugrozili i uveli nove neravnopravnosti. Samo bih podsjetio da imamo 230.000 umirovljenika s najnižom mirovinom", rekao je Pavić pred Banskim dvorima.

Također je komentirao i korigirane podatke o nezaposlenosti Državnog zavoda za statistiku, istaknuvši kako su oni "upravo onakvi kako mi cijelo vrijeme tvrdimo".

"Premijer je komunicirao da imamo 23.000 više zaposlenih nego prošle godine, podaci govore da ih imamo još i više. Imamo povećanje zaposlenosti i rekordan pad nezaposlenosti i danas imamo 17.000 otvorenih radnih mjesta koja nisu popunjavanja, a pitanje njihova popunjavanja i usklađivanja obrazovanja s tržištem rada bit će važna tema, kako bismo riješili manjak radne snage", kazao je Pavić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara