Ministar poručio sindikatima: Štrajkajte, mi nećemo prihvatiti sve što tražite

Ministar poručio sindikatima: Štrajkajte, mi nećemo prihvatiti sve što tražite
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović poručio je da nastavak štrajka u obrazovanju ne znači da će vlada prihvatiti apsolutno sve što traže obrazovni sindikati, dodavši kako i dalje ne vide razloga za štrajk, ali i da o njegovoj sudskoj zabrani za sada ne razmišljaju.

"Štrajk se nastavlja, ali to ne znači da ćemo mi prihvatiti apsolutno sve što se traži. Mi smo povukli poteze za koje smatramo da su ispunjenje postavljenih zahtjeva, samo na drugačiji način", ustvrdio je Aladrović na šestom redovnom saboru Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Obrazovnim sindikatima, koji su nakon 26 dana cirkularnog najavili opći štrak od danas do ispunjenja zahtjeva, poručio je da vlada i dalje ne vidi razlog za štrajkanje, jer će zaposlenima u sustavu obrazovanja plaće od iduće godine sigurno rasti.

"Samo razgovor, ne i pregovor"

Najavio je da sa sindikatima može ponovo sjesti za stol na pregovorima o osnovici.

"Mi u četvrtak nastavljamo pregovore po osnovici, za Temeljni kolektivni ugovor, sa svim državnim i svim javnim službenicima kojima pripadaju i obrazovni sindikati u štrajku. Mi očekujemo da će se oni odazvati pregovorima", poručio je Aladrović.

Istaknuo je da se, međutim, na tim pregovorima razgovara o temama definiranim Temeljnim kolektivnim ugovorom, a da se o koeficijentima složenosti poslova, čije povećanje za 6,11 posto traže obrazovni sindikati, može samo "razgovarati, ali ne i pregovarati".

Ministar je ustvrdio i da vlada za sada ne razmišlja o sudskoj zabrani štrajka. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara