Ministar pravosuđa i šef DORH-a komentirali izručenje Zdravka Mamića

Ministar pravosuđa i šef DORH-a komentirali izručenje Zdravka Mamića
Foto: Hina

MINISTAR pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da izručenje bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića Hrvatskoj ne može biti uvjetovano izručenjem bivše sarajevske sutkinje Lejle Fazlagić Bosni i Hercegovini jer su to, prema njegovim riječima, dva različita predmeta.

"To su dva različita predmeta, ne može biti formalno ni bilo kako uvjetovano, to su dva odvojena predmeta", rekao je Bošnjaković novinarima uoči svečanosti u povodu Dana državnog odvjetništva dodavši da svaki predmet ima svoju kronologiju i posebnosti.

Najavio je da će Ministarstvo pravosuđa zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku.

"Mi moramo dobiti dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku, kad to dobijemo izanalizirat ćemo, ako nešto manjka tražit ćemo da se dopuni i tada ćemo poslati zahtjev nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini koji mora biti dokumentiran", kazao je Bošnjaković.

Jelenić: DORH trenutno nije uključen u postupak

Upitan misli li da je protupravno, kao što obrana tvrdi, da se Mamiću određuju dva istražna zatvora, odgovorio je da je to pitanje za stručnjake, Državno odvjetništvo i nadležne sudove.

Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića novinari su pitali zna li gdje je Mamić, a on je odgovorio da je za njegovo izručenje nadležan sud koji je izdao tjeralicu. "Nakon toga je na Ministarstvu pravosuđa da zatraži izručenje Mamića iz Bosne i Hercegovine tako da Državno odvjetništvo trenutno nije uključeno u taj postupak", kazao je Jelenić.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika te najavilo traženje Mamićeva izručenja iz BiH, a mediji su posljednjih dana nagađali da bi, osim o odluci suda u BiH, izručenje moglo ovisiti i o tome hoće li Hrvatska zauzvrat Bosni i Hercegovini izručiti Lejlu Fazlagić, bivšu sarajevsku sutkinju koja se skriva u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara