Ministar pravosuđa kaže da će ovrhe biti jeftinije, ali ne želi reći koliko

Ministar pravosuđa kaže da će ovrhe biti jeftinije, ali ne želi reći koliko
Foto: Hina

MINISTAR pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavljajući prijedlog novog Ovršnog zakona kazao je kako će ovrhe definitivno pojeftiniti i naglasio da se novim zakonom, za koji očekuje da će biti prihvaćen početkom sljedeće godine, redefinira uloga sudionika u tom procesu i postupak ovrhe koncentrira na sudove.

"Svim sudionicima u tom procesu redefinirali smo uloge, važni su nam i dalje javni bilježnici jer ne možemo sudove zatrpati s velikim brojem ovrha. Zato će javni bilježnici po ovom novom zakonu biti povjerenici suda. Oni bi obradili predmet, a sud bi donosio konačnu odluku'', rekao je ministar Bošnjaković na okruglom stolu o prijedlogu zakona u zagrebačkom Novinarskom domu.

Digitalizacija ovršnog procesa

Kao iznimno važnu naglasio je odluku da se cijeli ovršni proces digitalizira što će ubrzati i pojeftiniti ovršne postupke za što su, istaknuo je, zainteresirani vjerovnici, ali i dužnici.

Istaknuo je i kako su u izradi prijedloga novog ovršnog zakona uvaženi i zahtjevi socijalnih partnera.

''Mi i dalje gledamo gdje na neki način poboljšati situaciju da ovrha ne bude tako preoštra, nego da se držimo određenih standarda pa smo uvažili cijeli niz zahtjeva sindikata, a i cijeli niz prihoda izuzeli smo od ovrhe. Primjerice tu su dnevnice i razne naknade uključivši i onu za odvojeni život. To će sve biti prihodi koji više neće moći ići u ovrhu'', rekao je Bošnjaković.

Naglasio je i da se prijedlogom novog ovršnog zakona donose nove odluke koje se odnose na fiducijarno vlasništvo, ali i na tarife odvjetnika u ovršnom procesu.

Podsjetio je da odvjetničke prihode definira Odvjetnička komora uz suglasnost Ministarstva pravosuđa i naglasio kako će u budućnosti sastav prijedloga za ovrhu biti digitaliziran te će se popunjavati obrazac koji će biti propisan od Ministarstva pravosuđa.

Nije kazao koliko će proces ovrhe koštati

Upitan koliko će postupak ovrhe i odvjetnički troškovi biti jeftiniji Bošnjaković je rekao da sada ne može iznositi kalkulacije i dodao da se novim prijedlogom miču neke stavke, ali da ušteda ovisi od predmeta do predmeta.

''Na koncu konca, ne postoji ovrha koja nema trošak'', rekao je Bošnjaković. Kazao je i da vjeruje kako će prijedlog novog ovršnog zakona, nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, dobiti potporu saborske većine te da očekuje njegovo donošenje početkom sljedeće godine.

Prijedlog novog Ovršnog zakona predstavili su i voditelj Radne skupine za njegovu izradu državni tajnik Josip Salapić i njegov zamjenik Igor Vidra.

Istaknuto je da su ciljevi novog zakona brza, učinkovita i jeftinija provedba ovrhe, a Vidra je naglasio i da se novim ovršnim zakonom zaštita dostojanstva dužnika pojačava načelom proporcionalnosti, odnosno razmjernosti interesa vjerovnika i interesa dužnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara