Ministar: Primjećujem suosjećanje, ali i francuske džihadistice su neprijatelji

Ministar: Primjećujem suosjećanje, ali i francuske džihadistice su neprijatelji
Screenshot. France24

FRANCUSKE džihadistice koje su otišle u Irak i Siriju borkinje su i s njima tako treba postupati, ocijenio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u razgovoru objavljenom danas na web stranici dnevnog lista Ouest-France.

"Primjećujem neku vrstu suosjećanja određenog broja branitelja džihadistica, ali one su borkinje, aktivistice džihadizma. Tako prema njima treba postupati", rekao je francuski ministar vanjskih poslova. 

Francusko stajalište je "od samog početka potpuno jasno, nema povratka", ponovio je Le Drian.

"Francuzi koji su se borili u redovima skupine Islamske države borili su se protiv Francuske. Dakle, oni su neprijatelji i tako s njima treba postupati i suditi im, ondje gdje su počinili zločine, u Iraku i Siriji. To vrijedi i za žene i za muškarce. Za žene kao i za muškarce. I to zato što su u Irak i Siriju, 2014., 2015. i 2016., odlazili uglavnom da bi se borili", ocijenio je ministar na pitanje o mogućoj razlici između muškaraca i žena džihadista.

"Problem je s djecom. I to malom djecom i moguće je da majke u konačnici odbiju brinuti se za njih", primijetio je Le Diran.

Svaki slučaj će se razmatrati zasebno u suradnji s Crvenim križem, uz puno opreza kako bi se izbjeglo manipuliranje empatijom. Dakle, Francuska će poštovati zakone i sigurnost Francuza. Pravo i sigurnost Francuza, to su temeljna načela našeg stajališta o toj temi", zaključio je francuski ministar.

Francuski ministar unutarnjih poslova Laurent Nunez je rekao da ima 500 djece francuskih roditelja u Iraku i Siriji.

Od tih pet stotina djece, oko stotinu ih se vratilo nakon 2015., a neka su umrla. Za 200 do 300 djece ne zna se gdje se ona nalaze, rekao je u četvrtak navečer državni tajnik na kanalu France 2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara