Ministar Šuker Zakonom "otuđio" pola milijarde kuna općinama i gradovima

Ministar Šuker Zakonom "otuđio" pola milijarde kuna općinama i gradovima

ZBOG Zakona o financiranju lokalne samouprave, kojeg je krajem 2006. godine pompozno donijela HDZ-ova saborska većina, jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske izgubile su čak 450 milijuna kuna, izjavio je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke za Novi list.

Podsjećamo, nekadašnje donošenje Zakona HDZ je opravdao povećanjem poreznih prihoda lokalne samouprave. Naime, Vlada se novim pravnim propisima odrekla svih poreznih prihoda osim poreza na dobit, ali da se samim razmještanjem novca nije bitno decentralizirala zemlja govore brojke koje navode na zaključak o potpuno suprotnom učinku - najveći dobitnik je državna vlast, dok su lokalne vlasti ostale zakinute i za ono što su imale prije 2007.

Obersnel tvrdi da se kojim slučajem nije izmjenjivala i dopunjavala ondašnja regulativa općine i gradovi sada bi raspolagale sa pola milijarde kuna više. Ovako su "lokalci" ostalih bez spomenute novčane mase, a još na vlastitoj grbači moraju nositi terete novih obveza odnosno prijenosa ovlasti s nacionalne razine.

Državi 10,5 milijardi kuna, a lokalnim vlastima 8,1 milijardu kuna

U statistici Udruge gradova stoji da se ukupni prihod jedinica lokalne samouprave povećao za 9,6 posto, odnosno skočio je s 7,4 milijardi na 8,1 milijardu kuna, ali istovremeno su se povećali državni prihodi za čak 24,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnji su prihodi narasli s 8,5 milijardi na 10,5 milijardi kuna. Da je kojim slučajem ostao na snazi prijašnji zakon, prihodi države narasli bi 10,1 milijardu kuna, dok bi lokalne vlasti imale ukupno 8,5 milijardi kuna. Riječ je o približno 450 milijuna kuna, koje su eto završile u kasi Ministarstva financija.

Šuker promijenio zakon da bi "ubrao" više novca za državni proračun

Udruga navodi i da je udio gradova i općina u raspodjeli poreznih prihoda oko 43 posto, a taj postotak je najmanji od 2002. Po starom zakonu lokalne vlasti bi ostvarile skoro 46 posto, što je izračunala ista udruga. Zakonom je očito uspješnije dopunjen državni proračun, dok se jedinice lokalne samouprave mogu jedino hvaliti kako je Zakon na njihovoj strani. 

Prisjetimo li se ministra financija Ivana Šukera, koji je koncem 2006. godine, kada se Zakon donosio, obećavao financijsku decentralizaciju države, pa time i ravnomjerni razvoj cijele zemlje, možemo zaključiti kako je tada bila riječ o još jednoj prodaji magle, već karakterističnom za vladajuću stranku s kojom "idemo dalje".

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara