Ministar unutarnjih poslova sa suradnicima na štandu "Sigurno u prometu"

MINISTAR unutarnjih poslova Marijan Mlinarić ocijenio je prilikom današnjeg posjeta zagrebačkom "Auto showu" da se samo zajedničkim zalaganjem svih sudionika u prometu može smanjiti broj nesreća u kojima, kako je rekao, ponekad stradava veći broj osoba nego u "ratnim danima".

O sigurnosti prometa na hrvatskim cestama ministar Mlinarić govorio je na konferenciji za novinare prilikom posjeta izložbenom štandu "Sigurno u prometu", koji MUP već tradicionalno postavlja na izložbi automobila na Zagrebačkom velesajmu.

Ovom izložbom MUP želi pokazati svoj doprinos u povećanju prometne sigurnosti, ali i upozoriti na opasnosti koje u prometu svakodnevno vrebaju, kazao je Mlinarić.

Kao glavne krivce prometnih nesreća, kojih se na hrvatskim cestama dnevno dogodi između 220 i 300, Mlinarić je naznačio prekomjernu brzinu, nepoštovanje prometnih propisa i alkohol. Podsjetio je i na važnost korištenja zaštitnog pojasa, te kacige i posebne odjeće kod motociklista.

Ravnatelj policije Ivica Franjić kazao je da će policija, osim brojnim akcijama koje neprestano provodi više godina, sigurnost prometa na cestama pokušati podići i izmjenama zakona. Tim ćemo izmjenama dobit učinkovit Zakon o sigurnosti prometa na cestama za sve one koji krše prometne propise, a zajedno s njim mijenjat će se odredbe Zakona o prekršajima, kazao je Franjić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene zakona o prekršajima kojima bi se policajcima vratile ovlasti kažnjavanja prometnih prekršaja najavljene su još za vrijeme bivšeg MUP-ovog vodstva.

Franjić je kazao da će se u rad na izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama uključiti i sva srodna ministarstva, te da će zakon istovremeno morati biti usklađen s odredbama Europske unije. "Zajednički cilj svima nam je povećanje sigurnosti na hrvatskim cestama i smanjenje broja žrtava", kazao je Franjić, podsjetivši da je 2003. na prometnicama smrtno stradala 701. osoba.

Po riječima načelnika Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Mate Markovića, čak 383 osobe poginule su zbog prekomjerne brzine, a 98 ih je nastradalo pod utjecajem alkohola.

U prošloj godini poginulo je i 26 djece koja su, rekao je Marković, stradala uglavnom tuđom krivicom. Dodao je da od 89 poginulih motociklista njih 59 nije nosili kacigu.

Na MUP-ovu štandu gostovala je i predsjednica Hrvatske udruge tjelesnih invalida, Mirjana Dobranović. Ona je ukazala na probleme koje u prometu doživljava više od 18 tisuća invalida u Hrvatskoj, ali i na opasnosti "bezobzirne vožnje", budući je velik broj invalida svoj invaliditet stekao upravo u prometu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara