ministar vlahušić: odluka sindikata ozbiljno ugrožava živote i zdravlje građana

Ministar zdravstva Andro Vlahušić ustvrdio je da današnja odluka Štrajkaškoga odbora Hrvatskoga liječničkog sindikata (HLS) da od ponedjeljka u bolnicama obustave sav tzv. hladni pogon, odnosno prijam u bolnice te operacije koje nisu hitne, ozbiljno ugrožava živote i zdravlje građana.

´Oluka Štrajkaškoga odbora HLS-a može za pacijente izazvati vrlo teško stanje jer pacijenti nisu liječnici i ne mogu sami procijeniti je li neko stanje hitno ili nije´, istaknuo je Vlahušić u današnjoj izjavi za Hrvatski radio u kojoj je komentirao spomenutu sindikalnu odluku.

Ministar zdravstva dodao je kako, zato što ne mogu sami procijeniti hitnost stanja, pacijenti i dolaze kod liječnika da bi liječnik nakon pregleda procijenio ugrožava li neko stanje zdravlje i život pacijenata.

Vlahušić smatra da su sindikalni zahtjevi ultimativni pa će zato, rekao je, Vlada razmotriti što će učiniti kako bi se zaštitili životi i zdravlje građana.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HLS-a Ivica Babić izvijestio je da je Štrajkaški odbor odlučio da će od ponedjeljka obustaviti i rad u poliklinikama te da će se svi hitni bolesnici, po naputcima Hrvatskoga liječničkog zbora, obraditi u prijamnim ambulantama. Bolnice su pak dužne odrediti brojeve telefona na kojima će bolesnici dobiti sve potrebne informacije i savjete.

Štrajk liječnika u organizaciji Hrvatskoga liječničkog sindikata počeo je u bolnicama 15. siječnja, kada je Sindikat od Vlade tražio da plaća liječnika s položenim državnim ispitom iznosi dvije prosječne hrvatske plaće ili 7000 kuna, a za liječnika specijalista dvije i pol prosječne plaće ili 9000 kuna. U međuvremenu je Sindikat umjesto početnoga 45-postotnog povećanja plaća ponudio i kompromisno rješenje o 28-postotnom povećanju plaća. Ali, kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao Ivica Babić, ta sindikalna ponuda vrijedi do iduće srijeda kada će se Sindikat, najavio je, vratiti na početne zahtjeve za povećanjem plaća od 45 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara